Constanța – Se deschide Târgul Mărțișoarelor la Muzeul de Artă Populară
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 februarie 2018, 12:13
De duminica aceasta și până pe 1 martie, platoul din fața Muzeului de Artă din Constanța se transformă în Târgul Mărţişoarelor, ediția a XV-a. Meșteri populari dobrogeni vă invită să le cunoașteți și să le apreciați arta, dar să şi alegeți un simbolul al primăverii pentru cei dragi. Vor fi mărțișoare confecţionate din lemn, ceramică, piele, cristale, hârtie sau scoici, toate meșteșugite în manieră originală.
De asemenea, tot în această perioadă, puteți vizita expoziția dedicată mărțișorului tradițional, din cadrul muzeului. Piesele vechi înfrumuseţează costumele tradiționale din expozițiile permanente ale instituției de cultură.
Etnologii spun că încă din timpuri străvechi, mărțișorul este simbolul primăverii. Firul său bicolor alb-roșu sau alb-negru simbolizează iarna și vara. Se crede că o funie bicoloră, simbolizând zilele anului, ar fi fost toarsă de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Odinioară, în secolul al XIX-lea, acest fir de lână în două culori de care se agăța o monedă de argint sau de aur, o cruciuliță sau o iconiță, era primit de copii, fete și băieți, de la părinți, în dimineața zilei de 1 martie, înainte de răsăritul soarelui.
Potrivit lui Ion Ghinoiu, exista credința că purtătorii mărțișorului nu vor fi pârliți de soare pe timpul verii, că vor fi frumoși că florile, sănătoși, plăcuți și drăgăstoși, dar și feriți de deochi. La început, mărțișorul se purta legat la mână, ulterior fiind purtat la gât, iar mai târziu în piept.
Tradiția mărțișorului se păstrează și în prezent, firul alb-roșu de care se agață un obiect artizanal fiind dăruit fetelor și femeilor, pentru a fi purtat în piept în lună martie. El era scos la un anumit interval în timp (de Mucenici, în special) sau când înfloreau pomii fructiferi, fiind agățat de ramurile acestora, se artă într-un comunicat trimis de reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța.
Redactor: Silvia PASCALE