Creștinii ortodocșii au intrat în Postul Paștelui. Sfaturile nutriționistului pentru mese sănătoase
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 februarie 2018, 09:13
Astăzi începe Postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai important dintre posturile Bisericii Ortodoxe.
Este o perioadă de pregătire spirituală pentru Patimile şi Învierea Domnului.
Totodată, aminteşte de postul de patruzeci de zile ţinut de către Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice.
Postul Paştelui este o perioadă de purificare spirituală, dar şi de curăţire a organismului.
Prezent ieri în studioul Radio Constanța, consilierul în nutriţie, Alec Blenche, ne-a îndemnat să apelăm, în această perioadă, la alimente simple, cât mai proaspete şi naturale, dar şi la cereale:
„Mă refer la orez, specific continentului asiatic, mă refer la quinoa, care este specific continentului sud-american, mă refer la hrișcă, ce este specifică aici, în zona de est, mai ales la ruși, la moldoveni și o cereală foarte sănătoasă: amarantul, care este cunoscut ca știrul nostru, pe care oamenii îl dau la porci – este o cereală foarte sănătoasă ș meiul, pe care dacii îl cultivau în cantități foarte mari și creștea aici, pe meleagurile noastre, foarte bine, un aliment extrem de sănătos. Sunt cinci feluri de cereale pe care oamenii le pot găti așa cum se gătește orezul, foarte ușor și extrem de gustos. Le recomand oamenilor acum leguminoase, care sunt de mai multe feluri, nu numai fasolea. Există linte, există năut, verdețuri și să aducă la masa principală mereu ceva verde, ceva crud, salată. Sfecla este foarte bună! Să încerce să aibă diversitate“, sfătuiește nutriționistul.
În Postul Mare, Biserica Ortodoxă dezleagă la peşte de Buna Vestire (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile – 1 aprilie).
Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc anul aceata Paştele în 8 aprilie, iar cei catolici cu o săptămână mai devreme.