Povestea restauratorului care, ciob cu ciob, reîntregește fragmente de istorie
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 16 februarie 2018, 10:12
Există o zicală –cioburile aduc fericire! Fericire și împlinire profesională a cunoscut și Mădălina Lemnaru, specialista care a restaurat, în decenii de muncă, aproximativ 80% dintre vasele de sticlă de Epoca Romană expuse la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Dintr-un pumn de coji din sticlă fină a recreat capodopere antice. Detalii din culisele acestei profesii realizate cu multă trudă, dar și riscuri, ne aduce colega noastră Silvia Pascale.
Pe Mădălina Lemnaru, restauratorul de sticlă și ceramică de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța am cunoscut-o în timp ce fixa cu rășină epoxidică feliile tăioase ale unui piese antice. Un vas din sticlă în care au fost ținute în urmă cu 2000 de ani uleiuri pentru îmbălsămare începe să prindă contur în zeci de ore de muncă.
Reporter: La dvs. piesele acestea vin de multe ori sub forma unui morman de cioburi.
Mădălina Lemnaru- restauratorul de sticlă și ceramică: „Atunci când ni se aduc – și sunt unele foarte subțiri, mai subțiri decât coaja de ou – atunci avem mare grijă. Spălăm cioburile respective, le facem tratament chimic, apoi neutralizăm acele cioburi, le uscăm, le întindem pe o hârtie și începem să ne jucăm exact ca și cu un puzzle. Când asamblezi și ai o mică deviație, la final vezi că vasul nu ți se întregește bine din cauza acelei erori“
Restauratorul Mădălina Lemnaru a debutat în anul 1985. Școala de Arte, facultatea de istorie, dar și cunoștințele de biologie au pregătit-o pentru o profesie în care toate aceste informații se îmbină și se completează zi de zi.
Mădălina Lemnaru- restauratorul de sticlă și ceramică: „În primul rând am avut un mare respect pentru ceea ce fac și o mândrie. Pentru că atunci când intru în muzeu și intru în Tezaur, văd că 80% din piesele de acolo sunt ale mele“
An de an, turiștii care ajung în muzeul din zona veche a orașului admiră, printre alte comori și sala plină cu sticlărie antică. Majoritatea pieselor sunt restaurate de Mădălina Lemnaru. Amintim aici vasul cu scoici, vasul cu gură trilobită, paharul ornamentat cu muguri de lotus, sau patera cu mâner -din secolul I. Însă, dintre toate, un fragment nu din sticlă, ci dintr-un ou i-a fost cel mai drag.
Mădălina Lemnaru- restauratorul de sticlă și ceramică: „Am avut o piesă cu care am participat la o sesiune la Suceava. A fost un ou găsit într-un vas de ofrandă; o coajă de ou. Mi-a adus-o domnul Chera, arheologul, într-un pachet de țigări. Erau cojile de ou puse acolo, micuțe. A durat joaca asta, pentru că îl lăsam, mă ocupam de sticla mea, iar mă întorceam la oul respectiv, a durat povestea asta vreo șase luni“
Mădălina Lemnaru ne-a spus că a avut privilegiul să fie restaurator în cetatea Tomis, una dintre cele mai bogate din țară la capitolul sticlă și ceramică romană.
Redactor: Silvia PASCALE