A început BAC-ul din miezul lui februarie. Impresiile elevilor și profesorilor constănțeni
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 12 februarie 2018, 12:22
În premieră pentru învățământul românesc Bacalaureatul a început în miez de februarie. Pe o ninsoare măruntă liceenii de clasa a XII-a din Constanța s-au prezentat în sălile de examen cu puțin înainte de ora 09.00. Astăzi au trecut prin proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română.
„Este o schimbare destul de interesantă, o să vedem cum se desfășoară examenul de Bacalaureat. Eu zic că m-am pregătit destul de bine astfel încât să marchez un început bun pentru Bacalaureat“, a declarat un elev al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
„Nu e o probă foarte grea, dar ca orice probă de Bacalaureat este puțin emoționantă, e primul pas în proba maturității“, a mai completat o elevă de la aceeași unitate de învățământ.
O surpriză a fost nu doar devansarea bacalaureatului cu trei luni față de termenul pe care îl știam, ci și faptul că, tot în premieră elevii intră la examen înainte ca ei să obțină titlul de absolvenți de liceu. Directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, prof. Vasile Nicoară a vorbit despre acest aspect.
„Tradițional și oarecum, și mental, era ideea că cine reușește să absolve liceul, intră în Bacalaureat. Acum au intrat cu toții, urmând ca cei care într-adevăr absolvă liceul să meargă mai departe și la partea a doua a probelor scrise. În ce privește liceul nostru nu sunt probleme. E vorba doar e stabilirea nivelului lor de competențe. Simpla lor prezență în sală determină prima competență, cea de începător“, afirmă prof. Vasile Nicoară.
Imediat după primirea subiectelor, elevii au avut la dispoziție 15 minute să elaboreze răspunsurile și alte 10-15 minute să le prezinte în fața comisiei. La final ne-au împărtașit din emoțiile lor.
„Mi-a picat un text despre estetica literară, nivel mediu de cunoștințe era necesar pentru rezolvare, m-am descurcat“, afirmă un elev.
„Am avut foarte mari emoții, a fost bine, dar vă dați seama ca a fost prima experiență. Am avut un text publicat pe un site, a trebuit să spun că este un text memorialistic, că autorul își descria experiențele din copilărie“, detaliază un alt elev de clasa a XII-a.
„Eu am avut un text care a aparținut stilului funcțional științific, din punctul meu de vedere totul a funcționat bine, așteptăm calificativul, sperăm să fie la cel mai înalt nivel“, spune cu optimism un alt elev.
Profesorii de limba și literatura română au declarat că subiectele au fost pentru un nivel mediu de cunoștințe.
Subiectele la proba orală sunt de dificultate medie, astfel încât orice elev îl poate rezolva. Nu ridică dificultăți deosebite față de anul trecut sau față de anii trecuți, a declarat Luminița Belcin, profesor de limba și literatura română la Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța.
În urma susținerii probei, candidații au primit nivel de competență lingvistică de utilizator mediu, avansat sau experimentat.
La nivelul județului Constanța s-au înscris în toate cele 51 de centre peste 5.200 de candidați.
Redactor: Silvia PASCALE