Cum a pornit tradiţia cadourilor din încălţăminte, de Moş Nicolae
Publicat de Florentina Stan, 6 decembrie 2014, 11:06
În această dimineaţă, în casele creştinilor, a sosit Moş Nicolae sau Sfântul Nicolae.
El a lăsat daruri în cizmuliţele lustruite, pregătite aseară de copii, dar şi o nuieluşă, pentru cei ce nu au fost mereu cuminţi peste an.
Potrivit legendei, în trecut, copiii din mănăstiri agăţau şosetele la uşă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae, în care se lăudau cât de cuminţi au fost.
Tradiţia spune, totodată, că de astăzi începe oficial sezonul cadourilor de Crăciun.
Sfântul Nicolae a fost episcop la începutul secolului al IV-lea în Mira, cetate din ţinutul Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi.
Era foarte generos, ajuta pe cei care aveau nevoie într-un mod discret. Făcea în aşa fel încât cel ajutat să nu ştie de unde i-a venit ajutorul.
Se spune că însuşi Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Tatăl lor plănuia să-ţi vândă fetele, pentru a scăpa de sărăcie. Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea în casa celor trei surori, iar noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. La fel a făcut şi în următorii doi ani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscaţ fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.
De aici, şi tradiţia ca Moş Nicolae să fie aşteptat de copii să lase daruri în încălţăminte, în dimineaţa de 6 decembrie.
Moaştele Sfântului Nicolae se păstrează la Bari, în Italia, iar la noi în ţară mâna Sfântului Nicolae se găseşte din secolul al XVI-lea la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti.
Peste 800 000 de români îşi serbează astăzi onomastica.