Ţineţi post şi vreţi să consumaţi brânză? Alegeţi tofu – brânza din soia
Publicat de magda.chirana, 6 decembrie 2014, 10:05 / actualizat: 6 decembrie 2014, 13:38
Versiunea vegetariană a brânzei, tofu este un preparat din soia, originar din China, specific tuturor bucătăriilor orientale dar care a devenit, în ultimii ani, un ingredient din ce în ce mai des întâlnit și în bucătăriile europene, mai ales datorită răspândirii mișcării vegetariene.
Metoda de producție este asemănătoare cu procesul de producție al brânzei din lapte: cu ajutorul unui coagulant, laptele de soia se transformă în brânză, care este mai apoi presată și scursă.
Consistenţa sa moale şi gustul delicat îl fac o mâncare potrivită atât pentru vârstnici dar şi pentru copii, în combinaţie cu fructe sau legume.
Există mai multe tipuri de tofu, dar varietățile pot fi împărțite în 2 mari categorii: tofu proaspăt (produs din lapte de soia) și tofu procesat (produs din tofu proaspăt).
Tofu proaspăt se comercializează în 3 mari variante : moale -varianta cu conținutul cel mai mare de lichid cu consistența unei budinci foarte fine, tare – este o variantă scursă, cu mai puțin lichid; are consistența unei budinci tari şi uscată – cu consistența cărnii gătite.
Tofu procesat se vinde în variantele fermentat ,cu arome – tofu dulce, tofu cu chilli, tofu cu ou, prăjit şi tofu congelat.Tofu poate fi folosit la mâncărurile cu orez de inspirație asiatică, dar și ca înlocuitor de carne pentru mâncărurile vegetariene.