Producţia unui acumulator pentru maşini electrice poate polua la fel de mult ca şofatul pe benzină timp de 8 ani
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 februarie 2018, 09:10
Viitorul maşinilor se pare că va fi electric, dar ne întrebăm care este adevăratul preţ al acestei treceri către un mediu mai curat, mai puţin poluat?
Potrivit unui studiu aparţinând Institutului Suedez de Mediu – IVL, fabricarea unui acumulator pentru vehicule electrice poate elibera în atmosferă tot atâta dioxid de carbon cât ar rezulta din conducerea unui vehicul pe benzină timp de opt ani. Jumătate din aceste emisii rezultă din producerea materiilor prime, iar cealaltă jumătate din fabricarea efectivă a acumulatorilor.
Acumulatorii cu tehnologie Li-Ion se obţin în urma unui proces de fabricaţie laborios şi mare consumator de energie, au o durată de exploatare limitată în timp şi sunt atât de costisitori încât mulţi proprietari de vehicule electrice aleg să îi închirieze contra unui abonament lunar plătit companiei producătoare.
Având în vedere procesul de fabricaţie mai puţin poluant, un autoturism convenţional cu motor pe benzină sau diesel poate fi condus 2,7 ani înainte de a egala emisiile de CO2 atribuite unui autoturism hibrid proaspăt ieşit pe porţile fabricii, sau 8,2 ani dacă luăm exemplul unui model complet electric.
Cercetătorii recomandă cumpărătorilor de vehicule electrice să nu opteze pentru o capacitate a bateriei mai mare decât este absolut necesar, dacă vor cu adevărat să protejeze mediul înconjurător.
Redactor: Daniel HARALAMBIE