Lucrările la construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă ar trebui să înceapă până în 2020
Publicat de Arantxa Catană, 8 februarie 2018, 18:24 / actualizat: 9 februarie 2018, 5:34
Lucrările la construcția reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă ar trebui să înceapă până în 2020, a declarat, la Constanța, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache.
Vineri, 9 februarie, are loc o nouă întâlnire din cadrul negocierilor cu compania chineză pentru construcția Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, iar în cel mult șase luni se va semna Acordul Investitorilor, a declarat Secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache.
„Noi acum suntem cu prelungirea memorandumului de înțelegere pe încă 6 luni. Deja am rezolvat undeva în proporție de 80% elementele pe acordurile investitorilor. Acum, partea chineză, au plecat în China pentru că este Anul Nou chinezesc, și ne revedem undeva în jurul datei de 1 martie, deci suntem în plin proces de negociere. În urma acestor negocieri îmi doresc să finalizăm acordurile investitorilor ca să trecem la următoarea fază. Dacă am reușit lucrul acesta, deja proiectul s-a pus pe făgaș”, a precizat secretarul de stat Robert Tudorache.
Potrivit normelor de securitate energetică, Unitatea 1 ar trebui închisă pentru retehnologizare în perioada 2025 – 2026, a precizat Valentina Dinu, șeful Biroului Comunicare al Nuclearelectrica.
Valentina Dinu: Unitățile nucleare de la Cernavodă care folosesc o tehnologie CANDU au o durată inițială de viață de 30 de ani. Conform analizelor efectuate de Nuclearelectrica până în prezent, Unitatea 1 ar trebui să fie oprită efectiv pentru retehnologizare în perioada 2025 – 2026, costurile procesului de retehnologizare sunt estimate între 1,2 și 1,5 miliarde de euro.
Reporter: Până la oprirea Unității 1 măcar se va începe construcția Unităților 3 și 4?
Valentina Dinu: De la momentul actual durează încă 2-3 ani până când se va finaliza structurarea finanțării, se vor contracta serviciile de inginerie și așa mai departe. Șase ani va dura construcția efectivă a celor două unități. Prin urmare, proiectul unităților 3 și 4 ar putea fi pus în funcțiune cel mai devreme în următorii 10 ani.
Dacă punerea în funcțiunea a noilor unități va dura cel puțin 10 ani, iar în 2024 va trebui închisă Unitatea 1 pentru retehnologizare, înseamnă că timp de 4 ani România nu va avea acoperită o cantitate de 10% din consumul național de electricitate cât produce în prezent Unitatea 1. Aceasta dacă lucrurile ar merge șnur măcar de acum încolo. Însă mai sunt pași de parcurs după semnarea Acordului Investitorilor, precum realizarea companiei de proiect. Dar cel mai important lucru de stabilit rămâne cel financiar: cine și mai ales cu câți bani va contribui la realizarea investiției.
Redactor: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu