Legea prevenirii, mai blândă cu cei care împiedică ancheta la accidentele mortale de muncă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 7 februarie 2018, 09:42
Lista cu abaterile agenţilor economici care vor fi tratate mai blând de autorităţi a fost publicată oficial. Este vorba despre acele contravenţii pentru care Legea prevenirii impune, mai întâi, doar un avertisment şi nu direct amendă. Printre faptele privite mai indulgent se află, însă şi chestiuni grave, situaţie care îi nedumereşte şi pe specialişti.
Filosofia Legii prevenirii este aceea de a nu-i mai îngropa în amenzi, din prima, pe contravenienţi – agenţi economici sau instituţii de stat.
Pentru anumite abateri se dă avertisment, cu obligaţia de a remedia problema într-un anumit interval, de până la 90 de zile. Dacă nu, se ajunge la tot la amendă.
Iniţial, lista cuprindea 300 de astfel de contravenţii privite mai blând, însă, în Monitorul Oficial au ajuns doar 70.
Printre aceste contravenţii sunt şi unele care vizează sănătatea şi securitatea în muncă. Şi este nevoie de un singur cuvânt, COLECTIV, ca să ne aducem aminte ce tragedii poate cauza nerespectarea acestor norme sau o atitudine prea relaxată în privinţa lor.
Ei bine, în acest context, legiuitorul a considerat că nu este atât de grav să deschizi un club, de exemplu, fără să ai autorizaţia privind securitatea în muncă.
Eugen Bola, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa:
,,Printre aceste situaţii care erau sancţionate cu amendă contravenţională se află şi obligaţia conducătorului sau administratorului societăţii să obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă înainte de începerea oricărei activităţi. Şi aici aveam sancţiunea tot cu amendă contravenţională. Altă contravenţie este cea referitoarea la obligaţia de a asigura echipament individual de protecţie.”
Mai mult, dacă cineva îngreunează ancheta referitoare la producerea unui accident mortal de muncă, primeşte doar o mustrare din partea ITM:
,,Se va aplica sancţiunea doar cu avertismentul pentru cei care nu respectă obligaţia să nu modifice starea de fapt rezultată din producerea unui accident mortal sau colectiv, pentru că, odată modificată, această stare de fapt ar putea să influenţeze în mod negativ organul de Poliţie, procurorul şi, bineînţeles, echipa ITM care se deplasează la locul accidentului şi efectuează măsurători.”
De ce a fost nevoie de această relaxare, mai ales că, anul trecut, în judeţul Constanţa au avut loc 50 de accidente mortale de muncă? O întrebare la care nu au răspuns nici măcar profesioniştii:
Eugen Bola – Nu ştiu, nu pot să avansez nici măcar o simplă părere, pentru că, teoretic, la o primă privire, e de neînţeles. Vorbim de ucidere din culpă! Aşa ajunge dosarul la Parchet, aşa este cercetat. Este o faptă gravă, pentru că, dacă intervine administratorul, dacă intervin lucrătorii, cineva are ceva de ascuns!
Redactor – Bogdan Comșa / redactor online – Daniel Țăndăreanu