Fotbalistul Patrick Ekeng putea fi salvat în primul minut de stop cardiac
Publicat de Claudiu Dobrescu, 6 februarie 2018, 08:31
Fotbalistul camerunez, Patrick Ekeng a murit pe terenul de fotbal, la 6 mai 2016, în timpul partidei Dinamo București-FC Viitorul din Liga I, după ce s-a prăbușit fără să fi avut un contact în prealabil cu vreun adversar.
Medicul de pe ambulanța Puls, Mihaiela Elena Duţă care l-a preluat de la stadion pe fotbalistul dinamovist Patrick Ekeng, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Capitalei pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.
După intervenția echipei medicale de la Dinamo, s-a apelat la ambulanţă. Ekeng a primit îngrijiri pe gazon, iar apoi a fost transportat la spital, unde s-a constatat că a suferit un stop cardio-respirator.Martorii oculari au relatat că medicul Duţă de pe ambulanţa Puls a intervenit foarte târziu.
Din datele medicale puse la dispoziţia procurorilor nu rezultă faptul că s-a efectuat protocol de resuscitare cardio-pulmonară prespitalicească, iar acordarea de prim ajutor în cazul unui stop cardiac trebuie efectuată cât mai repede, fiecare minut de întârziere ducând la o scădere a şanselor de supravieţuire.
În raportul de necropsie se mai reţine faptul că în cazul atleţilor care suferă de tahiaritmie (cum a fost cazul lui Patrick Ekeng) mai mult de 95% dintre cei ce sunt defibrilaţi supravieţuiesc dacă defibrilarea se face în primul minut de stop cardiac.
Şansele de supravieţuire scad cu 5,5% pe minut.