Vila Șuțu din Constanța, la un pas de a fi adjudecată de un nou proprietar
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 februarie 2018, 13:51 / actualizat: 13 februarie 2018, 15:04
O clădire maură, albă,impunătoare și martoră tăcută a istoriei, veghează din 1899 țărmul Constanței. Este nimeni alta decât Vila Șuțu, casa născută din ideile arhitectului Grigore Cerchez, acum scoasă la vânzare pe o sumă colosală. Frumoasa clădire cu dantelării orientale și povesti impresionante imprimate în ziduri își așteaptă noii stăpâni care ar putea sa-i redea din strălucirea de altădată. Reprezentanții casei de licitații din București care se ocupă de clădire au declarat pentru Radio Constanța că deja s-a semnat un antecontract de vânzare- cumpărare în cazul Vilei Șuțu.
Vila Șuțu din Constanța, monument de arhitectură de clasa A a aparținut inginerului Mihail Șuțu, fost membru al Academiei Române, primul Guvernator al Băncii Naționale a României și primul numismat al Dobrogei. Documentele vremii arată că această vilă s-a construit după planurile arhitectului Grigore Cerchez, la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Încă din perioada otomană, boierul Costache Șuțu, tatăl lui MIhail a avut aici un conac din lemn, dar și un debarcader, de pe care se spune că erau trimise, cu forța, fecioarele Dobrogei spre Imperiul Otoman. Dar „debarcaderul plângerii“ s-a transformat mai apoi într-un loc de promenadă cochet, ne spune istoricul de artă Doina Păuleanu.
„Construcția este realizată în stil oriental, are o mică cupolă, se știe cupola este o invenție orientală, mai există și alte elemente orientale, de pildă o cupolă în stil oriental“, afirmă istoricul de artă Doina Păuleanu.
De vila lui Mihail Șuțu este legat și numele scriitoarei interbelice Cella Serghi. Casa bunicului său era foarte aproape de somptuoasa vilă cu iz oriental. Șuțu însuși era interesat de antichitățile pe care bunicul scriitoarei le punea la vânzare.
„În imediata apropiere a Vilei Șuțu locuia Cella Serghi, se știe că ea era constănțeancă; bunicul ei, Cella Serghi povestește avea un mic magazin de antichități și de fel de fel de obiecte disparate“, ne-a mai povestit Doina Păuleanu.
După ce a revenit urmașilor de drept vila a fost scoasă la vânzare cu un preț de pornire de peste un milion de euro.
„Am înțeles că este pe cale de a se vinde și cel care va cumpăra această casă va ști să o restaureze la nivelul exigențelor și va fi recuperată în ultimul minut, aș spune, pentru că dacă mai durau lucrurile așa riscă să cadă și să fie vandalizată iremediabil“, deplânge istoricul de artă constănțean.
Reprezentanții casei de licitații din București care se ocupă de clădire au declarat pentru Radio Constanța că în prezent s-a semnat un antecontract de vânzare- cumpărare în cazul Vilei Șuțu. Cel care intenționează să cumpere clădirea este un investitor din România.
Redactor: Silvia PASCALE