De ce literatura autentică are prestigiu, dar nu și întâietate în topul vânzărilor
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 30 ianuarie 2018, 11:15
Statutul scriitorului este acela de a nu putea fi un profesionist în România, în sensul foarte simplu al cuvântului, de a trăi din scris. Dar, excepțiile confirmă regula, în acest caz. Declarația îi aparține președintelui Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici care a vorbit pentru Radio Constanța despre condiția autorilor de carte din țara noastră.
Este foarte greu să ajungi să trăiești din scris în România 2018 la fel cum este foarte greu pentru un scriitor să se încununeze de glorie. Președintele Uniunii Scriitorilor din România filiala Dobrogea, Angelo Mitcheivici, a declarat pentru Radio Constanța că înainte de 1989 statutul scriitorul era unul privilegiat. Acum acest prestigiu se câștigă foarte greu, literatura intrând într-un regim concurențial al ofertelor multiple. Doar cei mai buni ajung să vândă bine și să aibă, în același timp și prestigiu. O astfel de excepție este Mircea Cărtărescu, a declarat criticul literar Angelo Mitchievici.
„Marea literatură nu este neapărat debitoare popularității, a felului în care o carte se vinde. Probabil că ar putea trăi din scris Mircea Cărtărescu, nota bene însă, Mircea Cărtărescu a ajuns la acest nivel după o foarte lungă perioadă de discreție, ca să spunem așa, de efort benedictin, de anonimat, nu a ajuns deodată la această performanță“, afirmă Angelo Mitchievici.
Criticul literar Angelo Mitchievici consideră că, în profesia de scriitor, cuvântul discreție este unul de aur.
„Marii autori înțeleg această necesitate a discreției ca fiind mediul cel mai bun ca opera lor să se desăvârșească și atât cât poate ea fi o operă valoroasă, discreția acordă de fapt o șansă în plus. Uneori sunt scriitori mediocri ce vând foarte bine; pentru scriitorii autentici acest fapt este descurajator, deși nu ar trebui să fie“, este de părere Angelo Mitchievici.
O carte bună este o ocazie excelentă ca autorul și cititorul să se întâlnească, să se cunoască și să facă un schimb de păreri și de emoții a concluzionat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Angelo Mitchievici.
Redactor: Silvia PASCALE