Turturele râzătoare și fazani tenebroși, printre cele mai noi vedete ale Microrezervației din Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 ianuarie 2018, 14:50
Microrezervația din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța s-a îmbogățit, de la începutul anului, cu zeci de exemplare de păsări, multe dintre ele exotice. Aflam povestea lor în reportajul următor.
Fazani tenebroși cu penajul închis la culoare, fazani diamant, argintii sau aurii, rațe Magellan, dar și găinușe din rasa Mii de flori se numără printre ultimele vedete aduse la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța. În total, vorbim despre 15 specii de păsări noi ne anunță muzeograful Anca Mihai.
„Este vorba despre păsări tericole, dar și păsări acvatice. În categoria păsărilor tericole este vorba despre fazanii tenebroși, fazanii regali, fazanii diamant, fazanii argintii, aurii. Tot din categoria păsărilor tericole există și găinușe din rasa Mii de flori, avem rața mare, avem rața mandarin. În continuare avem călifarul roșu și călifarul din Noua Zeelandă, rața indiană alergătoare, iar pe Microrezervație, o altă specie de rață este rața Magellan. R: Au fost aduse în premieră la Microrezervație aceste păsări? Nu toate speciile. O parte din ele, pentru că altele există în colecția noastră de ceva vreme“, afirmă muzeograful Anca Mihai.
Interesante sunt și turturelele râzătoare originare din Africa. Trilul lor seamănă cu hohot de râs, de aici si numele de râzătoare.
R: Un adevărat recital în fiecare dimineață.
Anca Mihai: Într-adevăr, emit triluri deosebite. Alături de ele mai avem două specii porumbelul de Guineea și porumbelul moțat.
Păsările nou-chizitionate sunt încă în perioada de carantină. Managerul complexului Adrian Bîlbă a declarat că intenționează să le aducă, în lunile următoare într-o volieră specială în care vor putea avea acces și vizitorii.
„Este o volieră în care ai ocazia să interacționezi cu păsările, respectiv, oamenii intră în volieră printr-o perdea din lanțuri și au o interacțiune directă cu păsările. Firește că sunt păsări nepericuloase, firește că sunt păsări care nu ar putea fi afectate de eventualul comportament abuziv al unora dintre vizitatori, fiindcă eu am văzut în alte delfinarii astfel de voliere, inclusiv de fluturi. Avem nevoie de un timp să ne educăm vizitatorii, să nu pună mâna pe fluturi, să nu sară cu telefonul pe ei și să nu îi streseze ca să îi pozeze. La fel și cu păsările“, explică dr. Adrian Bîlbă.
Acestor păsări li se adaugă și zecile de exemplare de rațe sălbatice care vin an de an in microdelta din cadrul complexului.
Redactor: Silvia PASCALE