Constanța: 600 de milioane de euro pentru salvarea stațiunilor afectate de eroziunea costieră
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 ianuarie 2018, 19:22
Autorităţile au în plan atragerea unui buget de 600 de milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în perioada 2018 – 2023 în vederea derulării unui program pentru combaterea eroziunii costiere, se arată în Programul de guvernare 2018 – 2020, la capitolul „Politici de mediu. Apele şi Pădurile”.
„Eroziunea costieră este un fenomen deosebit de periculos pentru persoanele care locuiesc în spaţii riverane zonelor de coastă. Modificarea sistematică a zonelor de coastă poate afecta în mod direct şi ramuri importante ale economiei, precum turismul, prin schimbarea specificului unor terenuri (procesul de eroziune a plajelor spre exemplu). România a aplicat o serie de măsuri în vederea limitării eroziunii la malul Mării Negre, însă viziunea aplicată în cadrul Master Plan-ului integrat pentru protecţia şi refacerea zonei costiere trebuie reevaluat. Guvernul doreşte să implementeze o viziune în două etape care să îmbunătăţească efortul naţional de limitare a eroziunilor costiere la malul Mării Negre”, se arată în document.
Potrivit sursei citate, în cadrul programului specific se are în vedere reabilitarea, în trei etape, a 30 kilometri de plaje, iar în acest sens sunt preconizate o serie de măsuri:
- acţiuni specifice de limitare a efectelor negative ale eroziunii costiere asupra plajelor;
- activităţi de reabilitarea şi protecţia plajelor incluzând înnisipări artificiale;
- crearea de noi plaje;
- diguri şi epiuri pentru retenţia nisipului;
- diguri de stabilizare a plajelor;
- lucrări de consolidare;
- drenaje;
- ziduri de sprijin;
- utilizarea tehnicilor de monitorizare satelitară pentru identificarea zonelor afectate de fenomenul de eroziune;
- utilizarea tehnologiei satelitare pentru construirea unor proiecţii privind evoluţia fenomenului de eroziune;
- utilizarea tehnologiei satelitare pentru evaluarea impactului măsurilor luate în vederea limitării fenomenului de eroziune costieră.
Programul pentru combaterea eroziunii costiere se va derula în perioada 2018 – 2023, impactul financiar va fi de 600 de milioane de euro prin POIM, iar beneficiarii sunt: Zona litorală (între Stăvilar Periboina şi Stăvilar Edighiol) şi Zona de sud a zonei costiere, respectiv Mamaia Centru şi Mamaia Nord, până la limita UAT Năvodari, Agigea, Eforie Centru, Eforie Sud (Eforie Sud 1 şi Eforie Sud 2), Costineşti Sud, Mangalia (Olimp, Neptun, Jupiter – Venus, Saturn, Mangalia), 2 Mai, Portul Tomis, până la Portul Constanţa, Balta Mangalia.