Tinerii cu idei inovatoare de afaceri în agricultură pot obține 500.000 de euro

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 26 ianuarie 2018, 18:02
O nouă oportunitate pentru fermierii români de a se alătura celor europeni va oferi posibilitatea obţinerii unor soluții de eficientizare a proceselor tehnologice, pentru excelenţă în producție, de a face cercetare aplicată şi de a obține noi produse în vederea comercializării în sectorul agricol și în cel pomicol.Pentru prima dată Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale va finanţa dezvoltarea proiectelor de înființare și funcționare a unor grupuri operaționale prin submăsurile 16.1 și 16.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.Solicitările pot fi depuse în perioada 29 ianuarie- 30 aprilie.Valoarea maximă a sprijinului acordat pentru dezvoltarea unui astfel de proiect pilot este de 500.000 de euro.
„Bugetul total este de 6,6 milioane de euro, pentru sectorul agricol, iar pentru sectorul pomicol de 5,8 milioane de euro fonduri nerambursabile în procent de 100%. Practic, solicitanții vor primi 500.000 de euro plafonul maxim care se rambursează pentru implementarea proiectului, însă pot exista și proiecte cu valori mai mici. Atunci este evident că numărul proiectelor care vor fi finanțate variază foarte mult“, afirmă purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Călin Nuţu.
Cel mai important aspect al acestei măsuri este asocierea, firmă Călin Nuțu. „Realizarea unui parteneriat astfel încât să poată să asigure dezvoltarea de noi produse, consolidarea legăturilor dintre agricultură, producție alimentară și silvicultură. Pe de-o parte cercetare și inovare, iar pe de altă parte este un loc ce aduce la un loc agricultura cu cercetarea și inovarea. Gestionarea mai bună a mediului sau a unei performanțe din mediu îmbunătățite, dezvoltarea durabilă a agriculturii pe termen lung“, a mai explicat Nuțu.
Aceste linii de finanțare oferă antreprenorilor posibilitatea de a face cercetare aplică pentru obținerea de soluții de eficientizare a proceselor tehnologice sau de obținere a unor noi produse în vederea comercializării, mai afirmă expertul din cadrul Agenției pentru Finanțarea de Investiții Rurale.
Inițiativa de finanțare se adresează fermierilor, institutelor de cercetare și nu numai, medii care pot asigura implementar
ea proiectului pentru care se solicită banii. Un exemplu dat chiar de reprezentanții Agenției pentru Finanțarea de Investiții Rurale este cultivarea de prune organice sau realizarea unui produs nou: umpluturi de fructe sau dezvoltarea unui nou tip de brânză proaspătă și așa mai departe.
Cei interesați pot accesa informații suplimentare online, pe pagina de internet a Agenției pentru Finanțarea de Investiții Rurale: www.afir.info – aici poate fi găsit Ghidul Solicitantului, în care sunt detaliate toate condițiile necesare accesării fondurilor prin acest program.
„Acest tip de finanțare este încurajat de Comisia Europeană pentru că asigură dezvoltarea agriculturii pe bază de noi tehnologii. Este o linie de finanțare atipică față de ce am avut până acum. Interes există și cred că va fi un succes acest tip de finanțare“, a concluzionat Călin Nuțu.
Redactor: Carmen SECUIU