TULCEA: Ministerul Agriculturii va susține financiar Bursa de Pește
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 ianuarie 2018, 15:26
Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea analizează protocolul întocmit de Ministerul Agriculturii prin care autoritatea judeţeană se implică în înfiinţarea Bursei de peşte, obiectiv realizat de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
Preşedintele CJ, Horia Teodorescu, a declarat că Ministerul Agriculturii va susţine financiar funcţionarea obiectivului ANPA care va fi de fapt un punct central de debarcare şi colectare a peştelui capturat în Delta Dunării.
„Consiliul va fi implicat administrativ, iar partea financiară va fi preluată de Ministerul Agriculturii. Am primit protocolul de la Ministerul Agriculturii şi vom prezenta amendamente, dacă vom avea. Altfel, îl vom semna, iar Ministerul Agriculturii, prin ANPA, va purcede la întocmirea regulamentului de funcţionare şi la punerea în funcţiune a bursei”, a afirmat preşedintele CJ.
Teodorescu a mai spus că un protocol similar este analizat şi de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi că o nouă întâlnire a autorităţilor cu asociaţiile de pescari pe tema funcţionării obiectivului va avea loc la Tulcea la începutul lunii viitoare.
„Nu pot intra în detalii, pentru că ele urmează să se definitiveze într-un grup de lucru format din CJ, ARBDD, specialişti din Ministerul Agriculturii”, a menţionat preşedintele CJ.
Proiectul Bursei de peşte de la Tulcea a fost anunţat în urmă cu aproape zece ani de conducerea de la acea vreme a ANPA, însă lucrările de amenajare a obiectivului au început în urmă cu aproape patru ani şi s-au terminat în 2015.
În anul următor, după recepţia celor trei nave care vor asigura transportul peştelui din Deltă la Tulcea, autorităţile au constatat că obiectivul nu are utilităţi, iar racordarea imobilului de pe malul Dunării la reţelele de apă, canalizare şi energie electrică a fost finalizată în 2017.
Bugetul iniţial al proiectului privind realizarea Bursei de peşte a fost de peste zece milioane de euro, însă suma a scăzut la circa 6,5 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.
Proiectul are ca obiective eliminarea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, monitorizarea capturilor reale de peşte din Delta Dunării, sprijinirea pescarilor ale căror capturi nu sunt primite de cherhanale, precum şi protejarea resursei piscicole.
Proiectul bursei de la Tulcea a fost inclus de către statul român, conform normelor legale europene şi naţionale în vigoare, respectiv HG 678/2015 şi Decizia CE nr. 6.713/06.10.2015, în categoria „proiecte nefuncţionale a căror implementare continuă până la data de 31.03.2019”, potrivit Autorităţii de Management a programului operaţional amintit.
Sursa – agerpres