Episoade de eroism din viața veteranului Petre Zamfir, luptător pe submarinul „Delfinul“ (audio)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 ianuarie 2018, 14:37
Astăzi, când celebrăm 169 de ani de la Unirea Principatelor române am întâlnit un om printre oameni. Este vorba despre constănțeanul în vârstă de 94 de ani, contraamiralul (r) Petre Zamfir. Viața veteranului nonagenar poate fi oricând un subiect de film. Un film despre un luptător care a încercat pe propria piele, teama, curajul, pericolul și bucuria întoarcerii acasă din luptă. În timpul celui de-al doilea război mondial constănțeanul a fost îmbarcat pe Distrugătorul „Regina Maria” și pe submarinele „Delfinul” şi „Rechinul”.
De răsunet sunt întâmplările pe care le-a trăit în timpul asaltului Sevastopolului. A văzut moartea cu ochii când torpilele lansate de ruși aveau ca misiunea distrugerea submarinului „Delfinul“ la bordul căruia se afla împreună cu alți 40 de camarazi. Pentru a se salva, comandantul Delfinului a hotărât să coboare uriașul de fier la o adâncime de 80 de metri şi să închidă toată aparatura .
„Au aruncat asupra noastră peste 360 de bombe și grenade. Am scăpat, am ajuns la un moment dat la o adâncime de 80 de metri, am stopat toată aparatura ca să nu se mai audă aparatele lor, dar totuși rușii veneau după noi. Submarinul «Delfinul», din construcție, a avut o greșeală. Partea din spate – pupa – era mai grea. Italienii au construit la pupa un cheson – noi îi spuneam cocoașă – care să îi dea flotabilitate și să-l readucă la normal. Când rușii ne-au bombardat, una din schije a fisurat și ieșea uleiul. Noi nu știam. Rușii se țineau în imersiune după dâra de ulei. Nu sunt un erou, sunt doar un om care mi-am făcut datoria. Eroi sunt cei care au fost pe front, care au murit pe front“, este de părere veteranul Petre Zamfir.
Abia a doua zi când inamicii anunțau oficial ca „Delfinul“ metalic este doborât soldații români au scos submarinul la suprafața. Au aruncat bagajele de prisos și uleiul din cocoaşă şi au plecat spre casă. Dar cum staţia de radio emisie era avariata nu au putut să anunțe că sunt teferi așa că toţi cei din ţară i-au declarat pierduți.
„Am întârziat opt zile, în care cei de la Flotă văzând că nu dăm niciun semnal și rușii transmiteau continuu, au chemat familiile să le dea actele de înmormântare. Eu nu eram căsătorit. La mine a venit o soră, i-au dat actele, mi-a făcut pomană. Vă dați seama, când am intrat în port, o bucurie enormă“, își amintește contraamiralul (r) Petre Zamfir.
Astăzi, la Muzeul Militar din Constanța, veteranul de război Petre Zamfir a primit o distincţie onorifică pentru recunoașterea faptelor sale de eroism. Acesta a declarat că și-a dori ca tinerii să înțeleagă adevăratul sens al cuvântului patriotism, să nu uite de sacrificiul străbunilor și să fie încredințați că România are nevoie de oamenei uniți care să împărtăşească cele mai frumoase valori morale. De a lungul timpului, Petre Zamfir a mai fost decorat şi cu medalia „Scutul Crimeei”, medalia „Meritul Militar”, dar a fost desemnat şi cu emblema de onoare a Armatei Române.
Redactor: Silvia PASCALE
Redactor online: Cristina SÎMBETEANU