Ministrul Educației, la Constanța – Ce se va întâmpla cu profesorii implicați în cazuri de violență școlară?
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 19 ianuarie 2018, 16:28 / actualizat: 20 ianuarie 2018, 12:40
Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, continuă seria dezbaterilor regionale privind proiectele şi programele lansate de Ministerul Educaţiei Naţionale.
Oficialul s-a aflat, vineri, la Colegiul Național Pedagogic„Constantin Brătescu“ din Constanţa, unde s-a întâlnit cu şefii Inspectoratelor Şcolare din nouă judeţe, inclusiv Constanţa şi Tulcea.
Printre subiectele supuse dezbaterii s-au numărat propunerile de revizuire a programelor şcolare pentru învăţământul primar, dar şi regimul temelor pentru acasă.
Directorul Liceului Traian, Constantin Caracoti, a afirmat că nu este de acord cu evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, alţii au propus să existe mai multe tipuri de bacalaureat, iar admiterea la liceu să se facă prin examen la Limba română şi o probă la alegere.
Directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, prof. Vasile Nicoară a invocat tema schimbării legislației privind plata profesorilor cu ora. Directorul de la „Mircea“ a mai propus și modificarea mobilității personalului didactic. În același context, directorul Liceului Teoretic „Ovidius“ din Constanța, prof. Cristina Anghel a afirmat că susține cea de-a treia variantă a planului cadru și spune că mobilitatea personalului didactic este „greoaie și cu multe limitări“.
Ministrul Educației, Liviu Pop a fost întrebat de jurnaliști cum comentează cazurile recente de presupuse abuzuri comise în școli și licee, așa cum este și cazul recent al unui preot, profesor de religie într-un liceu din Copșa Mică, filmat în timp ce se presupune că s-ar masturba la catedră în timpul cursului.
Liviu Pop a cerut public, astăzi, demisia acestui cadru didactic, care s-a conformat și a renunțat la postul din învățământ. Măsurile Ministerului Educației nu se opresc însă aici, promite Liviu Pop.
„Modificăm Legea Educației Naționale în așa fel încât un profesor care este scos din sistemul de învățământ să nu se mai poate întoarce în învățământul preuniversitar o perioadă de timp. Astăzi, dacă avem o situație de violență școlară a unui cadru didactic, vine la concurs în toamnă și poate să ocupe acel post“, a explicat ministrul.
Pop a vorbit și despre noile reguli impuse elevilor, care nu mai au voie să folosească telefoanele mobile pe durata orelor de curs.
„Nu sunt interzise telefoane mobile în școală, ele pot fi folosite cu acordul cadrului didactic se pot folosi aceste telefoane inclusiv în procesul instructiv. Strategia privind combaterea violenței în școală are și alte elemente care vor fi introduse în perioada următoare în așa fel încât să nu mai avem nevoie ca un elev sau un profesor să filmeze un act de violență“, a subliniat Liviu Pop.