Cazinoul. Punct și de la zero. Încă doi ani de acum înainte până la pregătirea unor noi licitații
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 ianuarie 2018, 09:30
Situația Cazinoului din Constanța rămâne suspendată în promisiuni și amânări. Reprezentanții Consiliului National de Investiții au anunțat la întâlnirea de ieri, organizată de Asociația „Arche“, că s-a anulat procedura de atribuire a lucrărilor de conservare a Cazinoului. Mai exact, tot parcursul de salvare a Cazinoului trebuie reluat. Vor mai trece aproximativ 2 ani, au declarat specialiștii prezenți la eveniment ca licitațiile sa fie reluate. Timp in care monumentului de arhitectură inaugurat în anul 1910 nu -i mai rămâne decât să reziste cum poate!
Problemele consolidării Cazinoului din Constanța, monument de arhitectura de clasa A sunt departe de fi rezolvate. Înainte de conferința de presă în data de 17 ianuarie 2018 la Muzeul Național de Istorie și Arheologie, la ora 15:00, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, ai Ministerului Culturii, ai Patrimoniul Național, precum și ai autorităților locale din Constanța au avut o întâlnire în care au pus cărțile pe masă. Concluziile, prezentate ulterior presei, nu sunt deloc optimiste. Pentru Cazinou începe o lungă și grea perioadă de așteptare pană la pregătirea unor noi licitații.
„Din păcate vești bune nu vă pot da, pentru că achizițiile repetate care s-au desfășurat pentru executarea lucrărilor, pentru punerea în practică a acestui proiect au fost până la urmă au fost până la urmă anulate, din diverse motive. Compania Națională de Investiții în administrația căruia se află în acest moment Cazinoul va relua licitațiile, proiectare, execuție. Asta sigur va dura cel puțin doi ani, în cel mai bun caz până la începerea lucrărilor. Tot ce s-a făcut până acum s-a anulat“, a declarat Constanța Carp, expert atestat al Ministerului Culturii, șeful proiectului de consolidare și restaurare a Cazinoului.
Și directorul general al Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici consideră că vor trece ani buni până la demararea lucrărilor de refacere a Cazinoului. Interesant este faptul că trimișii CNI la Constanța i-au anunțat abia ieri pe cei implicați în salvarea Cazinoului că toate procedurile legate de licitații au fost anulate.
„E o problemă cum nu se întâlnește foarte frecvent alta în țară pentru că de mai mult de 10 ani Cazinoul trece prin faze de proiectare, de licitații, apoi o ia de la capăt. Acum suntem din nou la punctul zero, punctul de pornire din cauza numeroaselor contestații și din cauza anulării procedurilor de licitații Tocmai astăzi(17 ianuarie 2018) am aflat de la reprezentanții CNI că în urmă cu câteva zile li s-a comunicat că procedura este anulată. R: Dar există posibilitatea ca după alți doi ani când vom fi foarte aproape de lansare unor noi lucrări de conservare a clădirii Cazinoului să ne trezim cu același tip de contestații? Nu trebuie să mai existe această posibilitate tocmai pentru că trebuie făcută o analiză a procedurilor anterioare și să se stabilească din ce motive au fost anulate“, susține Ștefan Bâlici.
La întâlnirea cu presa constănțeană membrii CNI nu au fost prezenți. Arhitectul Radu Cornescu a declarat că până la reabilitarea efectivă ar trebui sa ne preocupe și conservarea Cazinoului. Numai că și aici ne confruntăm cu o problemă. Nu este clar în administrarea cui se află acum imobilul, a primăriei Constanța sau a Consiliului Național de Investiții?
„Nu poți să conservi fără să faci un proiect pentru că, hai să zicem că pui niște OSB în fereastră și bați cuie, dar bați cuie în ce? În ornamente? Proiectul de conservare trebuie băgat în proiectul cel mare“, consideră Radu Cornescu.
Au trecut 10 ani de când această clădire ridicată în stil Art Nouveau de arhitectul Daniel Renard este pasată de la o autoritate la alta, de la un plan la altul, de la o soluție la alta. Ce s-a schimbat între timp? Doar degradarea clădirii, pe zi ce trece mai evidentă.
Un material realizat de Silvia PASCALE