Istoricul literar Mircea Vasilescu: „Paradoxul este că uneori, în vremuri grele, cultura a înflorit“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 15 ianuarie 2018, 10:43
De ziua poetului național Mihai Eminescu celebrăm, pe 15 ianuarie și Ziua Culturii Naționale. În continuare vă prezentăm nume ale culturii românești vorbind despre esența acesteia. Scriitorul Mircea Cărtărescu, publicistul Mircea Vasilescu, criticul literar Angelo Mitchievici și scriitoarea Olga Duțu ne vor spune care este percepția lor față de ceea ce înseamnă astăzi….cultura românească.
Cultura nu moare, indiferent de timpuri, indiferent de moravuri. În acest lucru crede cu adevărat profesorul universitar de la Facultatea de Litere a Universității din București, Mircea Vasilescu, cunoscut eseist, istoric literar, publicist, traducător și fost redactor-șef al revistei Dilema Veche.
Mircea Vasilescu: „Se spune că trăim o criză a culturii, ba chiar că moare cultura, tot auzim și alte refrene de genul ăsta. Eu nu cred că este chiar așa, cred că dezbaterea eșuează de multe ori pentru că nu ne-am hotărât de fapt ce înseamnă cultura. Un cuvânt foarte greu de definit. Nu moare. Are vremuri mai grele sau mai ușoare. Paradoxul este că uneori, în vremuri grele, cultura a înflorit”
Într-un viitor frumos al culturii românești crede și profesorul de limba si literatura română din Constanța, Olga Duțu. Rolul dascălului în procesul de educare al tinerilor va fi mereu, unul esențial.
Olga Duțu: „ Am 54 de ani de muncă didactică în cartea de muncă și cred în frumusețea și în posibilitatea tinerilor de a discerne între bine și rău, între urât și frumos și chiar dacă, în fiecare generație, există segmentul acela de nehotărâți în legătură cu opțiunile valorice ei pot fi ajutați, în primul rând de mediul în care trăiesc, de familie, de societate. E posibilă educarea, omul nu este născut, creat pe Pământul acesta ca să fie criminal, să fie rău, să jignească, să umilească, ele se învață într-un mediu nesănătos“
Nu putem vorbi despre cultură dacă nu discutăm, înainte de toate despre lectură. Criticul literar Angelo Mitchievici consideră că Cititul este o deprindere, ca aceea de a ține în mână o furculiță și un cuțit“
Cheia oricărei deveniri a unui stat modern este educația.
Angelo Mitchievici: „Cititul este o deprindere, ca oricare altă deprindere, inclusiv – și nu cred că vulgarizez – inclusiv cu deprinderea de a ține în mână o fruculiță și un cuțit. Puterea imitației și curiozitatea pe care o stârnesc cărțile vine din faptul că cineva, în fața ta citește. Copil fiind, sesizezi acest gest. Cineva în preajma ta sau ție, îți spune o poveste, cineva îți arată o bibliotecă, cineva îți deschide cartea înainte de a o deschide tu însuți“
Despre cărțile citite în copilărie care i-au construit catedrala de valori și temelia culturii sale a vorbit și scriitorul Mircea Cărtărescu în vizita din mai 2017 de la Constanța. Micuța bibliotecă de cartier cu patru pereți și tot atâtea rafturi de cărți a însemnat startul de cunoaștere pentru Mircea Cărtărescu.
Mircea Cărtărescu: „Am citit toate aceste rafturi de cărți și am început să îmi dau seama de un lucru fundamental și anume că literatura nu este o grămadă de cărți, literatura înseamnă un sistem de cărți, în care fiecare carte are poziția sa puternică și privilegiată. Dacă ar lipsi o singură carte din biblioteca mea interioară, tot acest sistem s-ar modifica dramatic“
În anul 2010, ziua de 15 ianuarie, a fost desemnată ca Zi a Culturii Naționale. Ea coincide cu ziua nasterii poetului național al românilor, prozatorul, dramaturgul și ziaristul Mihai Eminescu .
Un material realizat de Silvia PASCALE