Zi importantă în justiție pentru Radu Mazăre
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 ianuarie 2018, 07:31
Ultima știre importantă a anului trecut a fost că Radu Mazăre a fugit de mâna justiției în Madagascar.
În care alegorice, defilând prin Mamaia în costum nazist, nimicind parcurile orașului, luptându-se cu Traian Băsescu și cu procurorii – a atras constant atenția publicului în ultimii 20 de ani.
Radu Mazăre așteaptă astăzi o decizie de arestare în lipsă din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru că nu s-a mai prezentat la controlul judiciar, după ce a fugit în Madagascar, insulă africană în care și-a construit un resort turistic.
Fost primar timp de 15 ani, fost președinte de filială județeană PSD, iubit într-atât de colegii de partid și de electorat încât cocheta cu gândul să ajungă prim-ministru sau președinte. DNA a stopat o carieră care părea ajunsă abia la jumătatea potențialului său. Iubitor de regimuri autoritare latino-americane, abonat al călătoriilor în destinații exotice, cu afaceri extinse în Constanța, dar și pe alte meridiane.
A început să fie căutat de procurori acum 3 ani, pe 5 februarie 2015, când au fost organizate simultan 13 percheziții în mai multe locații printre care Primăria Constanța.
Scăpat de arest, atunci, Mazăre a continuat să conducă primăria și să dezvolte o puternică retorică anti-justiție, mai ales în perioada în care era președinte Traian Băsescu. Odată ce fostul șef de stat și-a încheiat mandatul, săgețile lui Mazăre în lupta cu procurorii și judecătorii nu mai aminteau de așa-zisa politizare a anchetelor.
Printre proiectele dezvoltate pe timpul mandatelor sale menționăm blocurile pentru tineri de pe str.Baba Novac și campusul Henri Coandă, un șir de bungalow-uri pentru adăpostirea oamenilor nevoiași.Acest din urmă proiect a atras în zona Grăniceri o faună infracțională care a stricat liniștea cartierului.
La fel de puțin de apreciată este împuținarea până aproape de dispariție a spațiilor verzi din oraș prin aprobarea de autorizații de construire pe fiecare petic de pământ rămas liber. Restrângerea parcurilor existente prin construirea de mall-uri și supermarketuri a fost fost constantă a mandatelor sale.
Pe 2 aprilie 2015 a fost arestat, fiind acuzat că ar fi primit mită în valoare de 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii şi câştigarea de licitaţii.6 săptămâni mai târziu demisiona din funcția de primar. În cei 3 ani care au trecut de atunci, s-a retras din viața publică, oferind rare declarații la ieșirea din secțiile de poliție sau din tribunale.
Fostul primar al municipiului Constanța este judecat în 5 dosare: retrocedările din Constanța, cu prejudiciu de 114 milioan de euro, dosarul terenurilor retrocedate din Mamaia, un al treilea dosar alături de fostul său viceprimnar Gabi Stan și Sorin Strutinski, iar în al patrulea dosar este acuzat de luare de mită în afacerea construirii campusului Henri Condă. Ultimul dosar a fost deschis luna trecută și este acuzat că a aprobat construirea ilegală a unui hotel în Mamaia.
În perioada în care se judeca în aceste procese, Radu Mazăre s-a aflat sub control judiciar, iar din martie 2016, în urma unei constestații a primit dreptul de a părăsi țara, de care a uzat la finele anului trecut pentru a fugi în Madagascar, unde a cerut azil politic.
Marius Niculescu – purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța:
Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să discute astăzi despre cererea de arestare în lipsă a fostului primar Radu Mazăre. Într-o emisiune televizată, consulul onorific al Republicii Madagascar în România a declarat că, în țara sa nu există noțiunea de azil politic, astfel că fostul edil nu ar putea rămâne pe insula africană dacă autoritățile române solicită extrădarea sa.
Mazăre nu este singurul personaj important care fuge din țară înaintea unei sentințe definitive.
Puiu Popoviciu, unul din cei mai prosperi oameni de afaceri români, condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul fermei Băneasa, s-a refugiat la Londra, de unde contestă decizia instanței.
De asemenea, Sebastian Ghiță, politician și om de afaceri având strânse legături cu serviciile secrete, a reușit să fugă la Belgrad, de unde luptă și astăzi pentru a nu fi extrădat.
Material realizat de Marian Cosor