Criză de medicamente în farmacii
Publicat de Arantxa Catană, 8 ianuarie 2018, 17:38
De pe piaţa farmaceutică au început să dispară unele medicamente necesare pentru tratarea mai multor afecţiuni – neurologice, cardiovasculare, a bolilor infecţioase şi chiar şi unele anestezice. Distonocalmul şi Moldaminul, de exemplu, nu se mai găsesc aproape deloc. Pentru unele medicamente, există înlocuitori. Altele, însă, nu au nici un fel de substitut.
Criza medicamentelor se resimte la nivelul întregii ţări, spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea.
Iar rezolvarea nu va veni mai devreme de luna februarie, avertizează acesta. Şi este doar o rezolvare parţială, deoarece cauzele care au dus aici sunt multiple şi numai una dintre ele are rezolvare pe termen relativ scurt, adică de o lună. Pur şi simplu, farmaciile au epuizat unele stocuri de medicamente.
„Sfârşitul de an aduce, de obicei, terminarea derulării contractelor. Dacă dintr-un produs s-au contractat 10 mii de doze, iar acestea s-au consumat până în noiembrie-decembrie, până la noile contracte, nu se pot aduce alte cantităţi în România, pentru că nu există bază legală. De obicei, în ianuarie se fac noile contracte şi începe derularea cam din februarie. Acest fenomen se întâmplă an de an” Vasile Rizea, preşedintele ColegiuluiFarmaciştilor din Constanţa.
Cum spuneam, mai sunt şi alte cauze, mai vechi şi care vor perpetua criza de medicamentepe termen mediu, cel puţin. Vorbim despre efectele nedorite ale intenţiei de a ieftini unele medicamente şi de aşa-numitul export paralel – practică legală, dar nocivă pentru pacienţii din ţara noastră.
Vasile Rizea: Vorbim despre încercarea Ministerului Sănătăţii de a scădea preţurile medicamentelor inovative. Era vorba să scadă cu 35% şi, din momentul acesta, mulţi producători au zis că se retrag de pe piaţa din România. Deocamdată, nu s-a materializat şi tot sunt discuţii, de anul trecut, din primăvară. Vom vedea ce se va întâmpla. Apoi, există exportul paralel. De fapt, este vorba despre un comerţ intra-comunitar, nu de un export paralel, prin care medicamentul intră în România cu un preţ mic, să zicem 5 lei şi, în altă ţară din Comunitatea Europeană, se vinde cu 10 lei. În aceste condiţii, o parte dintre medicamentele aduse în România pentru pacienţii români pleacă în ţara respectivă, fiindcă este mult mai scump şi, atunci, câştigul distribuitorului sau al celui face această tranzacţie este mare.
Reporter: Dar ce fac bolnavii, în aceste condiţii?
Vasile Rizea: Pentru medicamentele retrase de producător de pe piaţă, de obicei îi trimit pe pacienţi să cumpere din ţările vecine. Altă soluţie nu este. Ministerul Sănătăţii are un importator direct, Unifarm, care să aducă aceste produse. Cât poate să facă faţă…
Reporter: Pentru unele medicamente există înlocuitori. Pentru altele, nu. Şi, atunci, sunt vieţi puse în pericol de această situaţie?
Vasile Rizea: Chiar nu ştiu. V-aș minţi. Nu ştiu dacă chiar viaţa este pusă în pericol. Găsindu-se şi produse înlocuitoare, s-ar putea să nu fie. Folosim, pe moment, medicamentul acela. Dar, când nu se poate înlocui medicamentul…
În tot acest context, vestea bună, singura, este că Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa nu este afectat în nici un fel, iar operaţiile şi celelalte proceduri medicale decurg normal.
Un material realizat de Bogdan Comșa
Redactor online: Arantxa Corleanu