Profesorul de dans Vasile Roibu, dascăl pentru copiii de la sat spre scena internațională
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 ianuarie 2018, 11:28
Doi tineri inimoși din Babadag, soț și soție, predau, de ani buni, copiilor din Babadag, dar și celor din satele apropiate, tainele dansului popular. Încă de la bun început elevilor le-a fost insuflată o idee simplă! Nu contează din ce cătun ești ca să poți cuceri, mai târziu, premii naționale și internaționale în domeniul ales. Poți fi cel mai bun dacă ambiția și talentul sunt de partea ta. Cum a început, dar și cum continuă povestea dansului în această zonă a Dobrogei ne spune profesorul Vasile Roibu.
Profesorul de dans Vasile Roibu s-a născut și a copilărit în satul dobrogean Zebil din apropiere de Tulcea. A avut dintotdeauna această pasiune pentru dansul popular și a știut că, mai târziu, va face performanță din visul său. Alături de profesori excepționali precum maestrul Jura Roman și Nicolae Marinescu a ajuns să fie membru al Ansamblului Folcloric „Baladele Deltei“. A promovat tradițiile dobrogene în străinătate timp de zece ani, apoi s-a gândit că e timpul să predea, la rândul său, din tainele învățate în dans și copiilor din satele tulcene. Mai bine de 50 de prichindei din Enisala, Zebil, Visterna, dar și din orașul Babadag s-au reunit în Ansamblurile pe care el și soția lui, Nicoleta Roibu, le coordonează.
„Pentru mine dansul înseamnă aproape totul. Când plec de acasă nu vin la muncă, pentru mine e o plăcere să vin și să fac repetiții cu copiii. Îmi face o deosebită plăcere să ajut și să integrez acești copii în cadrul ansamblului nostru pentru că știu cât este de greu pentru copiii care își doresc să facă dans, să facă mișcare și nu au posibilitatea să facă acest lucru în localitatea din care fac parte. Îți cresc aripi văzând și bucurându-te de tinerețea lor și de entuziasmul cu care vin și se prezintă la spectacole“, își descrie, poetic, Vasile Roibu pasiunea transformată în slujbă.
În 2017 Ansablurile folclorice din Babadag, Sălcioara și Băbăianca au cucerit cele mai importante premii naționale la festivalurile din țară.
„Cred că apogeul a fost atins la Festivalul din Amara – e un Festival la care au participat zece județe inclusiv Bucureștiul – am câștigat patru premii întâi și Trofeul Festivalului. Ne dorim deplasări în plan internațional, să reluăm de fapt aceste deplasări care au fost acum 10 ani. Ansamblul Sălcioara a făcut schimb de experiență cu Ansambluri din Anglia, Danemarca, Franța și Bulgaria“, ne-a mai spus Vasile Roibu.
Profesorul de dans Vasile Roibu este convins că anul 2018 îi va trimite pe copiii din Babadag pe scenele internaționale. Reușita lor va demonstra că imposibilul nu există atunci când esti călăuzit de ambiție și de talent.
Un material realizat de Silvia PASCALE