Observatorul Astronomic din Constanța vă invită să descoperiți spectacolul celest din miezul iernii
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 decembrie 2017, 10:55
Spectacolul celest din miezul iernii este diferit de ceea ce vedem pe cer în nopțile senine de vară. Coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii din Constanța, Stefan Costache, ne dezvăluie ce putem vedea în această perioadă. În plus, spune el, după atâtea zile în care ne-am înfruptat cu tot felul de bunătăți de pe masa de Crăciun, o plimbare în aer liber, cu ochii ațintiți spre aștri ar putea să ne facă să ne simțim minunat.
De ziua numelui, Ștefan Costache își dedică timpul tot astronomiei, știința care îl facinează cel mai mult. Fiind coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Știinte ale Naturii din Constanța îi invită pe cei pasionați să admire spectacolul oferit de bolta cerească, în fiecare noapte, oriunde s-ar afla. Ce putem observa în această perioadă pe harta stelelor ne spune Ștefan Costache.
„Avantajul în sezonul rece e că avem nopțile cele mai lungi din toată perioada anului. Într-adevăr ceea ce vedem acum iarna nu putem vedea pe cer, vara. Aș putea să dau câteva exemple. Pleiadele, un roi stelar, unul dintre cele mai cunoscute de pe cerul nopții, cunoscut cu numele de Cloșca cu pui, putem să mai vedem Nebuloasa Orion, una dintre cele mai observate și mai fotografiate de pasionații de astrofotografie. O constelație frumoasă ar fi și Centura lui Orion“, afirmă specialistul nostru în astronomie.
Ștefan Costache ne-a povestit că primele lecții de astronomie le-a primit de la bunica sa. Pe prispa casei din localitatea Ivrinezu Mic au răsunat legendele despre Tronul lui Dumnezeu, Cloșca cu puii de aur sau despre Steaua Nordului. Deși în viața de zi cu zi Ștefan Costache este militar și lucrează ca subofițer operativ la Gruparea de Jandarmi Mobilă din Constanța, în timpul liber se dedică Observatorului Astronomic și vizitatorilor săi. Pentru ei a gândit o serie de cursuri speciale.
„Vrem să facem un curs de astronomie pe toată perioada anului, să putem observa toate evenimentele astronomice care se petrec pe parcursul întregului an. Avem înscriși 89, poate chiar 90 de membri“, spune coordonatorul Observatorului Astronomic din Constanța.
Ștefan Costache a precizat că aceste cursuri desfășurate în cadrul Asociației Club Astronom Experience vor începe din luna ianuarie.
Un material realizat de Silvia PASCALE