19 Gravuri ale artistului Theodor Aman, boierul dedicat artei, expuse la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 decembrie 2017, 13:48
Muzeul de Artă din Constanța încheie anul cu o expoziție specială dedicată artistului Theodor Aman. 19 lucrări de grafică, multe dintre ele păstrate în depozitul institutiei de cultură, vor fi aduse la lumina reflectoarelor. Lucrările surprind scene de interior, din viața rurală, dar și portrete. Cei care vor veni să le vadă pot admira în același timp și expoziția de heliogravuri dupa lucrările lui van Gogh.
În premieră, la Muzeul de Artă din Constanța, au fost expuse toate cele 19 lucrări din colecția Aman pe care o deține instituția de cultură de la malul mării. Îl descoperim astfel pe Theodor Aman gravor, o mare personalitate a secolului al XIX-lea în tablouri excepționale realizate într-o tehnică migăloasă. Fiind extrem de bogat și împătimit după artă Theodor Aman s-a străduit ca influențele culturii occidentale să pătrundă mai ușor în România. De altfel, casa lui construită în apropiere de Palatul Regal din Capitală, găzduia serate impresionate. Scenele acelor seri le vedem și în expoziția din Constanța.
„Theodor Aman a fost marele portretist al protipendadei,Theodor Aman a început să facă peisaje, peisajul începe să fie, încet, încet, autonom în lucrările sale. Face niște scene de interior splendide, de fapt balurile din casa sa din București, concepută după planurile sale, era o figură proeminentă a spiritualității naționale, în a doua jumătate a sec al XIX-lea“, afirmă managerul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu.
Artistul Theodor Aman provenea din rândurile boierimii. Era generos, un fin conservator al moravurilor oamenilor bogați, dar și a simplității oamenilor de la țară.
„Rolul în cultura românească al lui Theodor Aman este dintre cele mai importante și de aceea expoziția pe care o deschidem astăzi este un eveniment, pentru că putem vedea laolaltă marile teme în jurul cărora a gravitat Theodor Aman, începând desigur cu autoportretul său din tinerețe, gravat. Și era un gravor extraordinar! El făcea numai gravură pe metal. Sunt adevărate bijuterii asupra cărora trebuie să ne aplecăm cu dragoste, cu recunoștință și mai ales cu o extraordinară dorință de a cunoaște“, a mai spus Doina Păuleanu.
La stăruințele lui Theodor Aman, în anul 1864 s-au înființat Școlile La Belle Arte din București și Iași, dar și pinacotecile din cele două orașe păstrătoare a numeroase obiecte de artă.
Un material realizat de Silvia PASCALE