VIDEO/FOTO: Apostolul românilor, sărbătorit de mii de credincioși la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei
Publicat de Arantxa Catană, 30 noiembrie 2017, 10:17
Apostolul românilor este sărbătorit de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni.
Sfântul Sinod a declarat ziua de 30 noiembrie sărbătoare bisericească naţională.
Despre simbolistica acestui praznic bisericesc aflăm de la Paul Pârlică, preotul paroh de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Constanţa.
„Sfântul Apostol Andrei a propovăduit cuvântul Evangheliei în multe cetăți, îndeosebi s-a oprit în Dobrogea. A iubit toate locurile și a propovăduit cuvântul Evangheliei în aceeași măsură. Viața lui începe cu răstignirea Domnului și se încheie cu propria sa răstignire, crucea fiind amvonul lui. Pentru că el a fost un exemplu de bărbăție și de curaj, pentru că numele Andrei înseamnă bărbăție, înseamnă curaj. Toți românii să-l avem exemplu de credință pe acest apostol”, a declarat pentru Radio Constanța Paul Pârlică, preotul paroh de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Constanţa.
13 ierarhi sunt aşteptaţi astăzi la sărbătoarea hramului Mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei” din judetul Constanţa.
Printre ei, mitropoliţi din Bulgaria şi Ucraina, arhiepiscopi şi episcopi din ţară.
La ceremonie se estimează că vor sosi peste 15 mii de pelerini din toată ţara, a declarat colonelul Sorin Trancă, purtătorul de cuvânt al Grupării de Jandarmi Tomis.
„Estimăm participarea între 10 și 15 mii de credincioși din județul Constanța, dar și din județele limitrofe, la sărbătoarea Sfântului Andrei de la Peștera Sfântului Apostol Andrei. La acest eveniment noi vom acționa în principal pentru protecția acestora, asigurarea măsurilor de ordine publică pe timpul desfășurării ceremonialului religios. Rugămintea noastră către cei care participă este să nu se îmbulzească”, a declarat pentru Radio Constanța colonelul Sorin Trancă.
Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei se află la aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin. Aici, vin în fiecare an mii de pelerini pentru a se închina.
Ziua de 30 noiembrie a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, în anul 2012, prin decret al Președintelui României.
Peste 700 de mii de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Andrei, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.
Video/Foto: Radio Constanța