Soarta pășunilor din Delta Dunării, dezbătută la ARBDD
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 28 noiembrie 2017, 13:38
Astăzi a avut loc, la Tulcea, Seminarul Managementul Pășunilor, eveniment organizat în cadrul proiectului DanubeparksConnected – Rețeaua de Arii Protejate Dunărene, un coridor de habitate al Dunării, finanțat prin Programul Interreg Europe.
Guvernatorul ARBDD, Mălin Mușetescu a deschis seminarul, punând accent pe importanța arealelor continue și asupra pericolului fragmentării arealelor din cauze antropice. Muşatescu a declarat că probleme ar putea să apară dacă numărul animalelor din Rezervaţia Biosfera Delta Dunării va creşte, şi asta deoarece suprafeţele de păşunat sunt limitate.
„Pășunile sunt foarte clare, nu inventăm noi nimic, nu ștergem noi nimic de pe hartă nimic. Pe aceste pășuni care sunt identificate, ele au anumite suprafețe. Și în Delta Dunării, într-adevăr, este o presiune mare pe resursă, nu numai piscicolă; iată că este vorba și despre pășuni, vite, oi. Nu animalele sunt problema, ci numărul lor, pentru că este posibil la un moment dat să depășești capacitatea de suport a pășunilor care sunt limitate în Delta Dunării. Atunci vitele devin invazive. Dacă vrem mai multe animale în Delta Dunării, atunci nu e decât o singură soluție: desecăm și creăm pajiști, ceea ce e mai puțin probabil“, afirmă guvernatorul ARBDD, Mălin Mușatescu.
În perioada următoare, conducerea ARBDD are în plan să facă un studiu pe baza datelor de la Direcţia Agricolă Tulcea, cu numărul exact de animale, în special ovine şi bovine, existente în prezent în Delta Dunării.
Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, George Luchici, a sugerat, la rândul său, o serie de activități care pot fi considerate prioritare.
„Una dintre temele asupra cărora trebuie să ne aplecăm este întărirea capacității instituționale a Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării printr-o informare corectă și coerentă cu privire la importanța conservării habitatelor naturale. Suntem în asentimentul specialiștilor, atunci când afirmă că pentru un management adecvat pentru această zonă de un deosebit interes pentru România este necesară crearea unui cadru de înțelegere reală a tuturor problemelor care afectează direct Delta Dunării, respectiv de a înțelege această biosferă drept una care reunește oameni și mediu“, a spus vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, George Luchici.