UPDATE! Centrul de Radioterapie de la Spitalul Județean din Constanța va fi reabilitat de la zero!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 9 noiembrie 2017, 11:25 / actualizat: 10 noiembrie 2017, 6:00
Astăzi, la Palatul Victoria, se vor semna primele contracte de achiziție de echipamente de radioterapie pentru cinci centre din țară, printre care se află și cel de la Constanța.
Din aprilie 2016 , odată cu întreruperea funcționării aparatului învechit de cobaltoterapie de la Spitalul Județean Constanța, cei peste 800 de pacienți oncologici care au avut nevoie de acest tip de tratament au fost nevoiți să meargă în alte centre din țară.
Pentru Constanța aparatura va costa aproximativ 2,9 milioane de lei,preciza, anul trecut Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.
„În Constanța, acest proiect va începe în 2017 și se va finaliza în 2018. Asta înseamnă dotarea Centrului de Radioterapie din Constanța cu tot ceea ce este necesar pentru imagistică în vederea tratării bolnavilor oncologici. Dotarea înseamnă schimbarea tuturor aparatelor de radioterapie, inclusiv achiziționarea un accelerator. Proiectul pentru Constanța este în valoare de aproximativ 2,9 milioane de lei“, a precizat Oana Grigore.
- UPDATE
Centrul de Radioterapie de la Constanţa prinde tot mai mult contur.
Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a semnat, astăzi, contractele de achiziţie a echipamentelor de radioterapie pentru cinci spitale din ţară, între care şi Constanţa.
Acceleratorul care va ajunge la Spitalul Judeţean Constanţa costă aproximativ 2,9 milioane de lei.
Până vara viitoare centrul de radioterapie va deveni funcţional, astfel că bolnavii de cancer nu vor mai trebui să bată ţara în lung şi în lat pentru această terapie, a declarat pentru Radio Constanţa directorul unităţii medicale, dr.Cătălin Grasa.
„Noi avem în județul Constanța aproximativ 23.000 de pacienți, iar 70% dintre ei beneficiază de radioterapie. Eforturile pe care le facem cu toții și eu și Consiliul Județean și Ministerul Sănătății se concretizează acum. Eu aștept momentul când vom începe efectiv, atunci va fi momentul zero. Între timp, medicii și fizicianul sunt la pregătire, în București, astfel încă să fie școliți să utilizeze echipamentul pe care îl vom avea în dotare, probabil în vara următoare“, dă asigurări medicul Cătălin Grasa.
Ministrul Florian Bodog le-a mulţumit managerilor spitalelor la care vor ajunge aparatele, pentru demersurile privind procedura de instalare a acestora, astfel încât echipamentele achiziţionate să nu rămână împachetate, ci să fie folosite.
Bodog a precizat că va continua retehnologizarea spitalelor, următorul pas fiind dotarea tuturor spitalelor judeţene cu computer tomograf şi RMN.
Un material realizat de Carmen SANDU