EXCLUSIV: Hotelierii ar putea pierde impozitul specific
Publicat de Arantxa Catană, 6 noiembrie 2017, 20:26
Bucuria hotelierilor care solicitaseră în repetate rânduri impozitul specific, se pare, că va fi de scurtă durată dacă se va adopta de la 1 ianuarie 2018 o nouă formă de impozitare.
Este vorba despre plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru firmele care au un rulaj de sub un milion de euro. Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România, a spus, în exclusivitate pentru postul nostru de radio, că renunțarea la impozitul specific va avea efecte negative pentru turism.
„Această formă de impozitare (n.r. impozit de 1% din cifra de afaceri) afectează și industria ospitalității pentru că 90% din companii sunt sub un milion de euro. Suntem cu predilecție un sector de IMM-uri și atunci suntem afectați pentru că impozitarea specifică pleca de la 500.000 de euro în sus. Acum va pleca de la 1 milion de euro în sus. Și drept urmare nu înțelegem de ce anul trecut s-a bătut atâta monedă pe această impozitare specifică, iar acum, altă mare parte din companiile care funcționează în turism să fie scoase de sub incidența impozitului specific și să treacă pe impozitul pe cifra de afaceri. Deci e o nebuloasă care apasă și asupra industriei turismului și care nu poate avea efecte pozitive, sub nicio formă“, a declarat pentru Radio Constanța Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
Acesta a explicat ș ice înseamnă această modificare când vine vorba despre costuri.
„Sigur că depinde de la o unitate la alta, dar această impozitare 1% pe cifra de afaceri devine o pierdere pentru orice companie din turism care avea o rentabilitate mai mică de 6,25%. Sunt multe astfel de firme pentru că efortul investițional în turism e destul de mare, să deschizi o pensiune, un restaurant, necesită un efort inițial mare pe care nu-l mai poți amortiza în timp pentru că tu plătești impozit pe cifra de afaceri din primul an. Și atunci, într-o perioadă în care România turistică are nevoie de investiții noi pentru a conta la nivel european, noi frânăm aceste investiții și, sincer, nu văd ce argumente am putea să le aducem investitorilor să aleagă România în detrimentul altor țări din zonă. Atât timp cât nu facem o prioritate din a stimula investițiile în turism, nici să nu ne așteptăm la o contribuție mai mare a turismului în PIB”, a mai precizat Călin Ile pentru Radio Constanța.
De această măsură vor fi lovite și agențiile de turism. Printr-un comunicat de presă, Asociația Națională a Agențiilor de Turism a atras atenția asupra faptului că măsura va afecta peste 85% dintre agențiile de turism, punându-le în situația să renunțe la investiții și la dezvoltarea afacerii. Specialiștii în fiscalitate arată că cele mai afectate companii vor fi cele cu o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi. Agențiile de turism au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcționare și nu ajung la o rata a profitului de 6,25%. În plus, după ce tocmai a plătit din fonduri proprii pentru repatrierea unor turiști, Asociația așteaptă de la guvernanți urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, dar și relaxarea fiscală printr-un TVA de 9% pentru marja agențiilor, măsură pe care ANAT o cere cu insistență de mai mulți ani.