Topul firmelor din Constanța: O firmă a strâns 3 din 4 premii speciale
Publicat de Arantxa Catană, 2 noiembrie 2017, 19:34 / actualizat: 3 noiembrie 2017, 8:39
Din totalul de 26.977 de societăţi din judeţul Constanţa, care au depus bilanţurile financiar – contabile pentru anul 2016, au fost selectate pentru „Topul judeţean“, în conformitate cu criteriile cuprinse în metodologia aprobată de Comisia constituită la nivel naţional, un număr de 6.858 de societăţi, care au îndeplinit aceste criterii, acoperind cele 7 domenii de activitate economică, divizate în 351 de subdomenii.
Din prelucrarea datelor, se constată că a scăzut numărul firmelor care au depus bilanţurile financiar – contabile aferente anului 2016 de la 26.977 societăţi din judeţul Constanţa.
– cu 428 mai puţine decât în 2015 (27.405),
– cu 766 mai puţine decât în anul 2014 (27.743),
– cu 848 mai puţine decât în anul 2013 (27.825)
– cu 1.561 mai puţine decât în anul 2012 (28.538).
Pe primele trei locuri în la această ediție a „Topului judeţean“ s-au clasat 1.445 de societăţi, incluse în catalogul tipărit, faţă de 1.447, în anul anterior, clasificate în cadrul fiecărui subdomeniu de activitate, a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț a României și al Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (C.C.I.N.A.) Constanţa.
De asemenea, catalogul include şi clasamentele cuprinzând primele 100 de firme, după cifra de afaceri şi după profitul din exploatare.
Topul judeţean al societăţilor clasate pe primele 5 locuri cuprinde 1.953 de firme, iar pe primele 10 locuri s-au clasificat 2.725 de firme, care se vor regăsi în versiunea electronică a catalogului.
Societatea Rompetrol Rafinare S.A. a cumulat trei premii speciale: pentru societatea care a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, cel mai mare profit brut, respectiv cea mai mare valoare a exporturilor, în anul 2016:
- Cea mai mare cifra de afaceri – 8.774.321.849 lei
- Cel mai mare profit brut din exploatare – 275.913.080 lei
- Cea mai mare valoare a exporturilor
Un alt un premiu special a fost acordat societății Nostalgic SRL, reprezentată de Gheorghe Albu, pentru investiția de succes Crama Viișoara.
De asemenea, au fost acordate 67 de Trofee de Excelenţă, pentru firmele clasate pe primul loc la ultimele 5 ediţii ale Topului Judeţean (2012, 2013, 2014, 2015, 2016).
În afară de premiile acordate de CCINA, Primăria Constanța a acordat premii următoarelor societăţi: CN APM Constanța, Șantierul Naval SA, Chimpex SA, Socep SA și ComCM Constanța SA.
Cum a fost întocmit clasamentul
Cea de a XXIV- a ediţie a „Topului Judeţean al societăţilor din judeţul Constanţa” a fost realizată de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (C.C.I.N.A.) Constanţa, în baza prevederilor metodologiei unice, aprobată de conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României (C.C.I.R.).
Pentru o deplină transparenţă a modului în care au fost realizate clasamentele din acest “Top”, metodologia respectivă a fost publicată şi pe site-ul C.C.I.N.A. Constanţa (www.ccina.ro).
Clasificarea s-a realizat după domeniul principal de activitate, reflectat de codul CAEN de patru cifre al activităţii preponderent efectiv desfăşurate şi declarate, pe propria răspundere, în situaţiile financiare pentru anul anterior. Faţă de anul anterior, s-au luat în considerare şapte domenii principale de activitate, separându-se domeniile „comerţ” şi „turism”.
Pentru realizarea topului judeţean al societăţilor au fost prelucrate, utilizând o platformă online naţională, creată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (C.C.I.R.), datele conţinute în bilanţurile financiar – contabile depuse de societăţile din judeţul Constanţa, la sfârşitul anului 2016.
Clasificarea întreprinderilor pe clase de mărime s-a realizat în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu completările şi modificările ulterioare, care stabileşte şi criteriile de încadrare a societăţilor în fiecare tip de întreprindere: microîntreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii, întreprinderi mari şi întreprinderi foarte mari.
Indicatorii generali utilizaţi pentru ierarhizarea societăţilor au fost: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.
Pentru județul Tulcea, Topul firmelor va avea loc în data de 14 noiembrie.
Reporter: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Catană