Start-up Nation și-a desemnat câștigătorii
Publicat de Arantxa Catană, 30 octombrie 2017, 17:38
871 de dosare din regiunea de sud-est au câștigat în mod cert finanțarea prin programul Start-Up Nation. La acestea este posibil să se adauge și alte câteva companii, aflate actualmente „sub linie“, aceasta în funcție de bugetul alocat pentru anul acesta.
Ministrul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer, a precizat că beneficiarii care au semnat deja acordurile de finanțare pot veni deja la decontarea cheltuielilor eligibile prin proiect.
„La nivel național s-au semnat deja peste 7.000 de AFN-uri (n.r. alocații financiare nerambursabile), am dat ok-ul să se ridice toate clauzele suspensive din toate contractele și, inclusiv cei care merg pe cerere de plată și rambursare, să vină deja la decontare. A fost un efort uriaș să contractăm în timp util cele 500 de milioane de lei din total 1,7 miliarde de lei care sunt alocați pentru Start-up Nation în 2017 și 2018. 500 de milioane sunt pe fonduri europene și pentru noi a fost o prioritate absolută și până pe 15 noiembrie terminăm întreaga contractare și pe fonduri europene. Deci până pe 15 noiembrie terminăm practic semnarea tuturor AFN-urilor pe Start-up Nation. Vreau să le mulțumesc foarte mult colegilor mei din Constanța și din toată țara pentru efortul uriaș pe care l-au depus. Într-adevăr, este prima dată când există o asemenea cooperare între mediul privat și stat pentru un proiect atât de mare care, până la urmă, va creea următoarea generație de antreprenori. Avem 21.000 de antreprenori care sosesc prin programul Start-up Nation anul acesta”, a declarat ministrul Mediului de Afaceri, Ilan Laufer.
La nivel național sunt 19.293 de firme care au aplicat, dintre care 1.887 sunt pe regiunea de sud-est, a spus George Fulina, directorul Agenției pentru IMM Constanța.
„1.887 sunt pe regiunea sud-est. Dintre aceștia, până în momentul de față s-au evaluat 871 de dosare până la Registrul Unic Electronic 10.000, adică din primele 10.000 de dosare. Constanța are 871 de dosare aprobate. Din cele 871, s-au semnat 511 de acorduri de finanțare până la Registrul Unic Electronic 6.800 în primă fază, adică 511 dosare, urmând ca până pe data de 15 noiembrie să semnăm restul acordurilor de finanțare, 300 de acorduri, până la 871”, a precizat George Fulina.
După finalizarea procesului de evaluare și semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii trebuie să revină la sediul Agenției pentru IMM Constanța pentru parafarea actelor adiționale la contracte, iar abia după acest moment se va putea face decontarea cheltuililor eligibile în proiect. Până în prezent au fost semnate 152 de acte adiționale semnate la contractele deja încheiate, a mai precizat George Fulina, directorul Agenției Constanța.
Reporter: Monica Cruceanu Comșa
Redactor online: Arantxa Catană