Mai multe depozite de deșeuri din județul CONSTANȚA, închise
Publicat de Adrian Băncilă, 24 octombrie 2017, 13:18 / actualizat: 24 octombrie 2017, 19:40
În România sunt aproximativ 100 de depozite de deşeuri neconforme, acestea trebuind închise. În caz contrar România riscă un proces la Curtea Europeană de Justiţie.
Dacă nu reuşim să închidem aceste depozite și nu este nici un fel de evoluţie, din 2018, Comisia Europeană ne poate aplica amenzi foarte mari şi totul se va răsfrângere asupra buzunarului cetăţeanului. România va plăti o sumă forfetară sau o amendă zilnică ce poate ajunge la 124 de mii de euro.
Ministrul Mediului este de părere că s-a ajuns în această situaţie critică şi din cauza faptului că prevederile Legii Salubrizării, emisă încă din 2011, nu au fost aplicate în totalitate în ceea ce priveşte colectarea selectivă, care ar fi redus semnificativ cantitatea de deşeuri depusă la rampă.
Pentru închiderea depozitelor neconforme, termenul de graţie este 2023, însă, lunar, Ministerul Mediului va transmite raportări Comisiei Europene, fiindcă aceasta vrea să vadă o evoluţie.
Conform unui comunicat primit de la Agenția de Mediu Constanța, în județ mai există două depozite neconforme, în localitatea Tuzla, înregistrat la Anexa 5 la H.G. 349/2005 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare în localitatea Eforie Sud și cel din localitatea Negru Vodă.
Depozitul neconform din localitatea Eforie Sud, în urma soluționării litigiului dintre UAT Tuzla și UAT Eforie se va închide de către UAT Tuzla, terenul pe care se află depozitul, fiind trecut în domeniul privat al UAT Tuzla.
Pentru depozitul de la Negru Vodă , Agenția pentru Mediu Constanța a emis Avizul de mediu pentru încetarea activității nr.23/10 06 2008, revizuit în data de 11 10 2017, prin care sunt stabilite obligațiile de mediu pentru închiderea depozitului, beneficiar, Primăria Orașului Negru Vodă.
Termenul final pentru îndeplinirea obligațiilor este 31 12 2017.
În cazul depozitului din localitatea Tuzla, autoritățile publice locale fac demersuri pentru identificarea finanțării și realizarea lucrărilor de închidere , fiind necesară realizarea proiectului tehnic, pentru închiderea depozitului.
Ambele depozite neconforme au sistată activitatea, după data sesizării, nemaifiind depozitate deșeuri pe cele două amplasamente.
În acest moment salubrizarea în cele două localități este asigurată prin contracte de salubrizare încheiate cu operator privat, autorizat din punct de vedere al protecției mediului, deșeurile colectate fiind eliminate în depozite autorizate.
Conform informațiilor primite de la administrațiile locale la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța:
Au existat litigii asupra terenurilor pe care au fost amplasate și nu s-a reușit identificarea la timp a surselor de finanțare pentru închiderea acestora.
Problema finanțării se menține în cazul depozitului neconform din localitatea Tuzla, fost Eforie Sud.