„Unii au ajuns la putere fără să se rafineze…“. Cum arată Constanța văzută, după 45 de ani, prin ochii filozofului Virgil Nemoianu
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 octombrie 2017, 12:17
Eseistul, critic literar și filozof al culturii, Virgil Nemoianu, un dascăl de excepție născut în România și stabilit definitiv în Statele Unite ale Americii încă din 1975, spune că a revăzut țărmul Mării Negre, după 45 de ani, iar peisajul este total diferit. La fel de schimbați sunt și oamenii. Virgil Nemoianu și-a lansat la Constanța, două volume de referință care tratează problematica literaturii și a criticii literare.
Despre criticul literar Virgil Nemoianu s-a spus mereu că are portretul profesorului autentic. La 77 de ani încă le vorbește studenților de la Universitatea Catolică din Washington despre filozofia culturii și critica literară. Virgil Nemoianu, considerat unul dintre cei mai mari intelectuali ai lumii de azi, s-a întors la Constanța, la țărmul Mării Negre după aproape o jumătate de secol. A observat schimbări pozitive, dar și detalii care l-au deranjat.
„La Constanța n-am mai fost sau în zona Mării Negre nu am mai fost de 45 de ani, de aproape o jumătate de secol. Întoarcerea în România este întotdeauna o surpriză pentru mine pentru că nu mă mai simt acasă în același fel. Mă simt înstrăinat, oamenii sunt diferiți de felul în care îi știam eu. S-au schimbat multe lucruri în pozitiv, există o libertate a vorbirii, a deplasării în străinătate. Pe de altă parte, oamenii mi se par mai rudimentari, mai grosolani decât îi știam eu. Au ajuns la putere fără să se rafineze în prealabil“, spune cu tristețe în glas filozoful român.
În anul 1956 Virgil Nemoianu a încercat să intre la Facultatea de Medicină a Universității din București. Nu a reușit, dar s-a gândit să se transfere la Facultatea de Litere. Un aparent eșec avea să-l conducă pe cel mai frumos drum în filozofie și literatură, continuat, din 1975 în Statele Unite ale Americii.
„Sunt convins că nu m-aș fi potrivit la Medicină și poate că aș fi părăsit-o după 2, 3 ani, ceea ce mi-ar fi complicat viața și organizarea timpului pe care îl aveam atunci la tinerețe. Deci, faptul că, fără intenția mea, m-am văzut proiectat în lumea filologiei și a literelor a fost un lucru extrem de pozitiv pentru mine“, crede acum Virgil Nemoianu.
La Universitatea „Ovidius“ din Constanța, scriitorul Virgil Nemoianu a lansat două dintre volumele sale pe care le apreciază în mod deosebit.
„O teorie a secundarului. Imperfecțiune și înfrângere și Înțelepciune calmă“, dar și „Dialoguri în cyberspace cu Robert Lazu, România Noastră Conversații berlineze“. Ideea pe care a subliniat-o autorul este aceea că în literatură, spre deosebire de alte științe exacte, adevărul este analizat în fațete diferite, fără ca el să fie prins sau fixat vreodată.
Despre acest paradox a vorbit și prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, prezent la eveniment.
În 2010 lui Virgil Nemoianu i-a fost decernat ordinul „Steaua României” în rang de comandor pentru contribuțiile excepționale în plan pedagogic și cultural.
Un material realizat de Silvia PASCALE