NATO Sea Guardian. Militarii de pe Fregata „Regele Ferdinand“, instruiți pentru executarea operațiilor de interdicție maritimă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 octombrie 2017, 08:40
Fregata „Regele Ferdinand” a plecat luni, 16 octombrie, din portul Souda, Insula Creta, spre estul Mării Mediterane, pentru a se integra în gruparea navală NATO care activează în cadrul Operației SEA GUARDIAN, la sud de Insula Cipru.
„Am fost pregătiți pentru toate exercițiile pe care le-am desfășurat. Este important să vedem cum diferă ele și cum evoluează cu un alt tip de navă cu care nu am mai lucrat personal, iar din acest punct de vedere a fost un real succes“, afirmă lt. Ștefana Farcaș.
În timpul escalei din portul Souda, echipajul navei a participat la un modul de pregătire, specific luptei pentru asigurarea securității maritime, la Centrul NATO pentru instruire în domeniul operațiilor de interdicție maritimă (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre).
„Antrenamentul oferit tuturor țărilor NATO participante, în cazul acest și României, este excelent deoarece oferă personalului navei noi capabilități operative, îi ajută pe marinarii militari să se instruiască și să se pregătească așa cum se cuvine pentru misiunile reale pe care le vor avea, dar și pentru alte activități NATO. Legătura care s-a creat la acest curs este și ea excelentă. Toate navele care vin aici, exceptând fregata românească, mai sunt nave germane, americane, grecești și nu numai care iau parte la cursuri ce oferă oportunități grozave pentru acești militari foarte buni să se adune la un loc și să facă schimb de experiență, să își extindă perspectivele și pur și simplu să își îmbunătățească și capacitățile de a face față amenințărilor de pe flancul vestic“, a relatat șeful Centrului NATO de Instruire în Interdicție Maritimă, cmdr. Georgios Tsogkas.
Operația NATO SEA GUARDIAN se desfășoară în Marea Mediterană, ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul Alianței de la Varșovia, din anul 2016, iar obiectivul principal al acesteia este asigurarea securității maritime în sudul Europei, prin descurajarea activităților teroriste maritime, garantarea libertății de navigație și protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean.
Prin participarea navei militare românești la această operație a Alianței, Forțele Navale Române contribuie la eforturile NATO de asigurare a securității colective, pe flancul sudic european, într-o regiune frământată de amenințări teroriste.