FOTO/IAȘI: Mii de credincioși își așteaptă rândul la racla cu moaștele Sf.Cuv. Parascheva
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 octombrie 2017, 09:38
Creştinii ortodocşi o sărbătoresc an de an, pe 14 octombrie, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea spirituală a Moldovei.
Liturghia oficiată în aer liber lângă Catedrala Mitropolitană din Iaşi este transmisă în direct astăzi, de Radio România Cultural şi Antena Satelor, începând cu ora 10.00.
La laşi, continuă pelerinajul la moaştele sale, la care s-au închinat până acum peste o sută de mii de credincioşi. Rândul format de enoriași pentru a ajunge la moaște se întinde pe aproximativ 2-3 kilometri.
Realizatorul Radio România Constanța, Liliana Fustanela, se află la Iași de unde relatează cum se desfășoară pelerinajul ecumenic:
„Coada se întinde pe 2-3 kilometri. Credincioșii așteaptă în liniște să le vină rândul, chiar dacă pe timpul nopții nu au fost mai mult de 6 grade Celsius. În ritmul în care se merge, estimez că durata până la atingerea raclei este de 10-12 ore. Mii de pelerini au trecut pe la racla cu sfintele moaște de marți și până în prezent. Printre ei și mulți constănțeni, unii dintre ei după ce au călătorit cu trenul în picioare aproape 9 ore de la Constanța la Iași.
La ora 9:00 a început Sfânta Liturghie Arhierească pe podiumul din bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași. Vă mai spun doar că din 1990 și până în prezent, Capitala Moldovei este cel mai mare centru de pelerinaj din țară, Sfânta Parascheva fiind ocrotitoarea Moldovei.“
În premieră, anul acesta, pelerinii se vor putea închina și la moaștele sfintei Tecla, aduse special de la Neamț pentru sărbătoarea de astăzi.
De asemenea, peste 220 de pelerini veniți să se închine la moaștele Sfintei Parascheva au necesitat îngrijiri medicale. 14 dintre ei au avut nevoie să fie transportați la spital.
* * *
Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o călugăriță care și-a încheiat viața la vârsta de 27 de ani în secolul al XI-lea, a devenit ocrotitoarea Moldovei în 1641, când moaștele sale au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu. Din adolescență Parascheva s-a simțit atrasă spre viața monahală. A părăsit localitatea natală Epivat, de lângă Constantinopol și a intrat într-o mănăstire din Țara Sfântă. A revenit în locul natal și a a mai trăit încă doi ani. A murit la 27 de ani. După două secole, când sătenii din Epivat au vrut să îngroape un mariar aruncat de mare pe uscat au descoperit trupul Paraschevei nedescompus.