Şapte mii de credincioşi, astăzi, la Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei din Constanţa
Publicat de Bogdan Comșa, 30 noiembrie 2014, 19:04
Aproximativ 7.000 de credincioşi au venit duminică să se roage la Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei, situată la circa 80 de kilometri de municipiul Constanţa, în localitatea Ion Corvin.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, împreună cu un sobor de episcopi, printre care ierarhi din cinci ţări.
La pelerinajul de la Mănăstirea Peştera Sfântul Apostol Andrei au participat credincioşi din toată ţara, unii deplasându-se în grupuri organizate, cu autocarele.
Potrivit Arhiepiscopului Tomisului, ’30 noiembrie este ziua în care poporul român îl cinsteşte pe Sf. Andrei, Ocrotitorul României şi primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi’.
În aceeaşi zi, începând cu ora 17,00, în organizarea Arhiepiscopiei Tomisului, la Casa de Cultură din Constanţa se desfăşoară un concert tradiţional de colinde la care intrarea publicului este gratuită. Spectacolul este susţinut de corala ‘Armonia’, grupul bizantin ‘Sfântul Vasile cel Mare’, coralele ‘Teodoxa’ şi ‘Mihail Vulpescu’ ale protoieriei Călăraşi şi trei coruri de copii.
Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit ‘pescari de oameni’. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept ‘apostolul românilor’.
La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici vin în fiecare an mii de credincioşi spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.
Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită ‘crucea Sfântului Andrei’.