FOTO – CONSTANȚA: Artista Silvia Radu – Expoziția „Grădina cu îngeri este România cu frumusețile ei”
Publicat de Arantxa Catană, 4 octombrie 2017, 19:55
Expoziția „Grădina cu îngeri” și-a deschis astăzi porțile la Muzeul de Artă din Constanța.
Însăși artista, Silvia Radu, sculptor şi pictor deopotrivă, considerată o personalitate de prim rang a artei plastice românești, a fost prezentă la eveniment. Pentru Radio Constanța aceasta a vorbit despre întreaga sa carieră și despre bucuria de a aduce personaje din lumea sacră, mai aproape, în operele sale.
„Gradina cu îngeri” este însăși România, o grădină cu flori, cu ape și cu munți, dar mai cu seamă cu oameni aleși pentru care credința în Hristos le este călăuză în viață. Așa vorbește despre expoziția sa artista Silvia Radu, una dintre cele mai importante nume în arta contemporană românească. Pentru Radio Constanța aceasta a vorbit despre semnificația operelor sale.
„Grădina cu îngeri este România. România cu frumusețile ei, cu munți cu mare și cu oamenii ei minunați. Lumea lui Dumnezeu este o lume minunată și totul este să ne apropiem de ea și atunci ne conduce ea cum să ne descurcăm. Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să continui. Aceasta este trăirea mea cea mai importantă. Important este să te rogi la Dumnezeu. Mesajul acesta îl transmit prin dumneavostră tinerilor, să vină la expoziție ca să vadă ce popor minunat avem, câți martiri avem și să învețe lucrul acesta pentru că știu că tinerii spun – nu ne interesează – să ne intereseze! Că de fapt este o mândrie să ai asemenea strămoși. Nu se poate să nu fie mândri de asta”, a declarat pentru Radio Constanța Silvia Radu.
Lucrările, fie că vorbim despre tablourile cu peisaje ce amintesc de grădina raiului, fie că vorbim de îngeri și sfinți turnați în bronz ascund delicatețea unui artist care crează în lumina credinței, ne spune directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.
„Este vorba de fapt de creature care sunt realizate cu o duioșie, cu o încercare de înțelegere, cu o imaginative a întrupării dintre cele mai elevate. Culorile sunt de asemenea, sunt cele pe care le putem atribui acestei sfere tranșcendente; și chipurile sunt transfigurate de bunătate, de înțelegere, de frumusețe”, a precizat Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă.