Bugetul Primăriei Constanța „aproape” salvat de consilierii locali
Publicat de Arantxa Catană, 3 octombrie 2017, 16:56 / actualizat: 4 octombrie 2017, 6:17
Consiliul Local al Municipiului Constanţa a fost convocat, marți, în şedinţă de îndată. Pe ordinea de zi a fost supus dezbaterii și votului proiectul de hotărâre privind aprobarea încheierii tranzacției judiciare dintre Municipiul Constanța și Societatea Polaris M. Holding SRL în scopul stingerii litigiului ce formează obiectul unui dosar civil aflat pe rolul Curții de Apel Iași.
Primarul Decebal Făgădău a propus plata în rate a sumei de 63 de milioane de lei, iar Polaris a renunțat la penalitățile în valoare de 413 de milioane de lei.
Miercuri, dosarul are termen de judecată la Curtea de Apel Iași.
Consilierii PSD au propus virarea a 63 milioane de lei într-un cont special, urmând ca această sumă să fie accesată de Polaris la finalul procesului.
Consilierii PNL nu cred că Polaris va accepta blocarea banilor și cer garanții că societatea nu va cere punerea în aplicare a sentinței privind penalitățile. Documentul „Tranzacție judiciară” între primărie și societatea Polaris prevede ca în 10 zile să fie plătite 37,6% din suma datorată, iar restul debitului în 24 de zile. Tot în document se mai arată că Polaris se angajează să renunțe definitiv la orice sume cu titlu de penalități, daune sau despăgubiri.
Totul va depinde însă de semnătura administratorului societății Polaris M. Holding SRL.
În timpul ședinței consilierii PMP au părăsit sală, iar proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a trecut cu 19 voturi.
„Am transferat și către consilierii locali această decizie grea. Le-am arătat că am epuizat din punct de vedere al atribuțiilor mele de primar și ale executivului toate căile – și că este timpul ca dânșii, consilierii locali, să ia o decizie, indiferent care este aceasta, pentru că ea va dicta atitudinea noastră în relația proceasuală cu Polaris M. Holding. Nu cred că este o decizie din care cineva are de câștigat. Toată lumea are de pierdut – și vă spun acest lucru în cunoștință de cauză. Sunt conștient că vor urma sesizări, plângeri, cereri de înscrisuri – legate de acest subiect pentru că dincolo de faptul că ne batem în hârtii și în hotărâri de instanță, realitatea din oraș ne spune că din punct de vedere al salubrității mai este mult de lucru. Astăzi eu voi rămâne împreună cu tot aparatul meu de specialitate, vom semna tranzacția în forma amendată, spun eu – nesubstanțial de către consiliul local, și vom transmite tranzacția către Polaris M.Holding. din acest moment hotărârea este în mâinile dânșilor. Dacă vor susține în continuare ceea ce au susținut cu consecvență, probabil vor semna tranzacția, iar de mâine se va depune tranzacția în instanță. Dacă nu, avocații municipiului probabil că vor merge mai departe în contestație. Vreau să ii asigur pe constănțeni că (…) eforturile noastre se vor canaliza pe curățenie. Cele 63 de milioane de lei le vom plăti din bugetul local; noi am lucrat deja înainte de a ajunge la această formă a tranzacției. Bugetul local își permite în momentul de față această eșalonare. Evident că va trebui să vedem cum acționăm asupra cuantumului taxei de salubrizare, pentru că în momentul de față ne aflăm în următoarea situație: din 10 bani pe zi de la fiecare constănțean noi trebuie să colectăm gunoiul, să îl transportăm la stația de sortare, să îl sortăm și să plătim prestația sortării, să îl transportăm până la stația de gunoi și să plătim depozitarea, mașina se întoarce și acest drum înseamnă 48 de kilometri dus/întors, de asemenea să plătim taxa penalizatoare pentru neîncadrarea în ținta de sortare, tot din acești 10 bani pe zi să asigurăm măturatul stradal și măturatul trotuarelor și tot din acești 10 bani pe zi plătim deszăpezirea celor 100 și ceva de străzi dintr-un total de 700. În mod evident nu vom putea să subvenționăm în continuare la acest nivel taxa de salubrizare. În mod evident ne așteaptă o majorare a taxei de salubrizare”, a declarat primarul Decebal Făgădău în urma ședinței de marți.
Consilierul PNL Raluca Trandafir a explicat de ce au solicitat amendamentul privind garantarea de către Polaris că nu va solicita în viitor sume suplimentare.
„Am făcut acest amendament tocmai pentru a nu se mai naște și alte sume, pentru că se nășteau după 2016 – aprilie. Este dreptul lor să deschidă un alt proces, dar este și dreptul nostru să protejăm bugetul prin acest amendament. Dacă vor fi de acord – pentru că au spus că nu îi interesează decât suma de 63 de milioane de lei și renunță la penalități. Deci vor renunța la absolut tot. Asta a fost și presupunerea noastră”, a precizat consilierul PNL Raluca Trandafir.