Sărbătoare la români : Vinul de Murfatlar, în topul preferinţelor
Publicat de magda.chirana, 30 noiembrie 2014, 10:12 / actualizat: 3 decembrie 2014, 11:06
Murfatlar se află pe locul al doilea , după Cotnari, într-un top al preferinţelor ,în materie de vinuri, ale românilor care locuiesc în zone urbane, arată un sondaj realizat recent pe un eşantion de 600 de persoane.
Astfel, cele mai consumate vinuri îmbuteliate sunt cele produse de podgoriile Murfatlar, Cotnari şi Jidvei iar în materie de soiuri, preferate sunt Grasa de Cotnari (24%), Merlot (18%), Cabernet Sauvignon (17%), Busuioacă de Bohotin (15%) şi Pinot Noir.
După tipul de vin în funcţie de culoare, cel mai consumat rămâne vinul alb, preferat în cadrul întâlnirilor care implică un număr mai mare de participanţi – precum ieşirile în aer liber, evenimentele formale, ieşirile cu prietenii sau după masă .
Vinurile roşii şi cele roze sunt mai degrabă asociate cu o cină intimă sau în timpul mesei în familie.
Studiul mai arată că vinul de casă şi cel îmbuteliat au frecvenţe similare de consum. Astfel, 57% dintre persoanele care beau vin produs în gospodărie declară o frecvenţă de consum de cel puţin o dată pe lună, procentul fiind de 55% în dreptul vinului îmbuteliat.
Studiul a fost efectuat în perioada august – septembrie 2014, pe un eşantion reprezentativ de 600 de persoane din oraşe cu peste 50.000 de locuitori, prin intermediul interviurilor telefonice.