Centralele termice de apartament prezintă un RISC pentru sănatate? Ce spun specialiștii
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 octombrie 2017, 10:04 / actualizat: 4 octombrie 2017, 6:34
Un nou element intră în discuţie în lupta dintre sistemul centralizat de termoficare şi centralele de apartament: gradul de poluare al acestora din urmă.
Prof. dr. Gheorghe Benga, şeful Catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a făcut un studiu pe această temă, din care a reieşit că centralele de apartament reprezintă un risc pentru sănătate.
Studiul „Efectele negative multiple ale microcentralelor de apartament” demonstrează că în gazele arse se găsesc hidrocarburi aromatice şi produşi cancerigeni pentru care nu s-a stabilit o concentraţie maximă admisă.
„Oxizii de azot produşi prin arderea gazului natural în aer şi compuşii formaţi ulterior se dizolvă în apa rezultată din arderi, formîndu-se astfel aerosoli ce sînt purtaţi pe distanţe mari. Aceştia pot intra în tractul respirator al oamenilor din clădire, producînd iritaţii şi inflamaţii, scăzînd rezistenţa împotriva infecţiilor şi producînd exacerbarea astmului şi a altor boli pulmonare”.
Microcentralele de apartament pot produce şi alte boli extrem de grave. Formaldehida, funinginea, radonul din aburii emanaţi de centrale sînt cancerigeni, provocînd în special cancer pulmonar.
Producătorii de centrale de apartament se apără şi spun că dacă acestea ar fi fost nocive nu s-ar fi permis vânzarea lor.
Aceeaşi idee este susţinută şi de autorităţile sanitare, care spun însă, că vor face măsurători suplimentare pentru a vedea dacă există riscuri pentru sănătatea oamenilor.
Directorul DSP Constanţa, Constantin Dina:
Un material de Bogdan Comșa