EFECTELE majorărilor de preț la combustibil, gaze naturale și electricitate
Publicat de Arantxa Catană, 2 octombrie 2017, 19:45
Majorările de preţ de la pompă şi din facturile de gaz şi electricitate vor duce la efecte în lanţ.
Scumpirile se vor reflecta în creşterea semnificativă preţurilor la toate bunurile şi serviciile, de la alimente, până la transport şi energie termică.
Pâinea, carnea şi laptele vor fi primele produse care se vor scumpi, spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
„Produsele principale care vor fi atacate – să spun așa – sunt produsele de bază, sunt lactatele, produsele din lapte, carne și pâinea, mai ales că și prețul grâului a fost influențat. Eu cred că undeva la un 4-5% poate să influențeze prețul produselor alimentare”, a declarat Dragoş Frumosu.
Producătorii autohtoni de medicamente atrag atenţia asupra efectului dramatic asupra companiilor româneşti.
În piaţă, consecinţa nu va fi scumpirea produselor, ci retragerea de pe piaţă a medicamentelor ieftine.
„De ani de zile ne plângem că supra-taxarea medicamentelor face ca din ce în ce mai multe medicamente ieftine să dispară de pe piață. Astfel, cu cât situația deja este foarte gravă din cauza celor 20% care reprezintă această supra-taxă pentru medicamente, astfel încât este foarte greu de crezut că producătorii mai au resurse să suporte încă o creștere a costurilor de producție”, a menționat directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice din România, Laurenţiu Mihai.
Şi serviciile oferite de transportatori se vor scumpi cu 20%, din cauza creşterii accizei la carburanţi, estimează Sorin Amarinei, preşedintele filialei sud-est a Federaţiei Operatorilor de Transport din România.
„Nu este vorba doar despre această mărire a prețului carburanților. Vorbim de un întreg complex de creșteri de taxe în ultima lună. Picătura care umple paharul este această creștere a prețului combustibililor. În mod sigur ea va genera creșteri de prețuri în serviciile oferite de transportatori. Având în vedere faptul că combustibilul profesional, așa cum îl numim noi, reprezintă de multe ori și 50% din cheltuielile pe care le avem pentru a efectua aceste transporturi. Opinez că un 20% probabil va însemna creșterea de preț în domeniul prestărilor de servicii, în domeniul transportului public de călători cel puțin”, a punctat Sorin Amarinei, preşedintele filialei sud-est a Federaţiei Operatorilor de Transport din România.