Rețetele de toamnă nu se mai prepară de mult ca pe vremea bunicii! Ce secrete au gospodinele în 2017
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 septembrie 2017, 17:08
De sute de ani, umplerea cămărilor pentru iarnă e un adevărat ritual. Și cum fiecare casă are obiceiurile ei, gospodinele au rețete diferite de a pune spre păstrare bunătățile care dau savoare oricărei mâncări, pe timp de iarnă.
Sucul de roșii, castraveții în saramură, gogoșarii cu oțet și zahăr sau zacusca sunt doar câteva dintre cele mai savuroase preparate care se găsesc pe rafturile oricărei cămări, mai ales că prețurile la legume și fructe au fost acceptabile până acum în piețe, cu marja de rigoare pentru fiecare piață în parte.
Gospodinele adevărate aleg cu mare grijă fructele pe care le folosesc pentru compoturi, pentru că gustul să fie unul desăvârșit. Trebuie să fie tari, sănătoase și nu foarte coapte, ca să își mențină forma la fiert. Fructele curățate și spălate se pun în borcane, și se completează cu siropul aromat, dat în clocot. Iar dacă bunicile noastre încheiau procedeul aici, gospodinele din vremurile noastre mai adaugă un strop de savoare.
Bețișoarele de vanilie, cardamonul, ghimbirul sau anasonul sunt doar câteva dintre ingredientele surpriză care dau un gust aparte tradiționalelor compoturi.
Tot toamna târziu, gospodinele se pregătesc să pună și varză în butoaie. Simple, cu sare, piper, mirodenii și apă sau cu o mulțime de arome adăugate pentru savoare, căpățânile de varză se așeaza în butoi și se acoperă cu o cruce de lemn, pentru a se păstra bine peste iarnă.
Un material realizat de Carmen SECUIU