FOTO: Ziua Recoltei la Cumpăna a dat „roade”
Publicat de Arantxa Catană, 25 septembrie 2017, 20:13
Târgurile cu recoltele toamnei sunt aşteptate cu bucurie de localnici. În funcţie de preferinţele fiecăruia, pot fi cumpărate conserve gata pregătite, sau se pot procura cele necesare pentru a le pregăti după reţetele tradiţionale atent păstrate şi transferate cu grijă între generaţii. Dacă putem să degustăm dintr-o porţie de pastramă şi să sorbim dintr-o cană umplută cu must, putem spune că întâmpinăm toamna aşa cum se cuvine.
Așa s-a întâmplat și la Festivalul „Rodul Pământului – Zilele Recoltei la Cumpăna”.
„Administrația publică locală sprijină producătorii și este cea la îndemnul căreia s-au înființat la Cumpăna, ascociația crescătorilor de ovine, de taurine, este locul în care se scriu proiectele, în cadrul Grupului de Acțiune Locală Canalul Dunăre- Marea Neagră din care fac parte trei loclități: Cumpăna, Valu lui Traian și Poarta Albă. Din grup fac parte agricultori, agenți economici și ONG-uri. Agricultorii găsesc sprijin la specialiștii din cadrul grupului pentru a scrie proiecte de accesare de fonduri europene care să le permită să își creeze o microfermă.
Comuna Cumpăna face parte din Asociația Comunelor din România ce a avut un punct de vedere în prezența pe rafturile magazinelor mari a produselor autohtone.
Producătorii din Cumpăna au intrat pe piețele din municipiul Constanța, închiriind spații unde își pot desface produsele lactate, de carne, legumele, mierea de albină. De exemplu, un locuitor, și-a deschis un magazin la Constanța, cu pâine pe vatră, realizată după o rețetă țărănească. Sunt 11 crescători de familii de albine, producători de miere de albină, 7 crescători de animale care își procesează produsele și le vând cu certificat cu certificat de calitate și atestat special. Nu este vorba de carne de miel, de porc sau chiar de porc vietnamez, ci la curcani, la bivoli cumpărați din Austria, pentru a prăsi o rasă care să dea un lapte mult mai gras. Există două miniabatoare, o fabrică de procesat lapte, sere pe terenuri închiriate, cu roșii, castraveți, gogoșari, cu care producătorii au venit, la care au fost peste 8.000 de participanți. Nu există bucurie mai mare decât să vezi cum oamenii au plecat cu sufletul plin de voioșie, după ce au avut cu ce să își umple cămările și expozanții că și-au vândut marfa. Am depășit recordul celei mai mari plăcinte dobrogene, 45 m lungime, 465 de kg. de ingrediente, din care au gustat majoritatea celor prezenți. Astfel, s-a încheiat la cea de-a 15-a ediție a festivalului, eveniment dedicat pământului, gastronomiei, bogăției etnografice și folclorice”, a declarat primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju.
Un reportaj realizat de Carmen Secuiu