„Marș pentru Constanța“, organizat astăzi în zona peninsulară a orașului
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 24 septembrie 2017, 11:52
Primăria Constanța a autorizat organizarea, în acest weekend, a unei noi acțiuni pașnice de protest inititulate „Marș pentru Constanța“.
Acțiunea are loc astăzi, de la ora 17:00, cu plecarea din fața Cazinoului din Constanța pe traseul Portul Tomis – str. Remus Opreanu – str. Revoluției din 22 decembrie 1989 – str. Marcus Aurelius – str. Sulmona – str. Mircea cel Bătrân – stânga pe b-dul Mamaia – stânga pe b-dul Tomis – cu oprire în fața Prefecturii Constanța.
Inițiatorul acțiunii pașnice de protest este activistul Cătălin Anghel. Acesta a explicat într-o postare pe blogul personal care este mesajul Marșului pentru Constanța. Redăm textul publicat pe http://www.catalinanghel.com
De ce Marș pentru Constanța!?
Pentru că noi, constănțenii, vrem un oraș mai curat, mai frumos și mai îngrijit.
Pentru că vrem să redăm Constanței și constănțenilor simbolul acestui oraș, Cazinoul nostru cel frumos!
Vrem ca vocile noastre să fie auzite, printr-un marș simbolic care să trezească în inimile cetățenilor spiritul civic și să le aducă aminte că dacă nimeni nu ia atitudine și nimeni nu încearcă să schimbe ceva, atunci nimic nu se va schimba !
Ultimii ani au plasat Constanța într-un con de umbră, nu s-au mai făcut investiții și banii cetățenilor, colectați din prea multe impozite și taxe pe plan local, au fost cheltuiți irațional și împrăștiați hei-rupistic și discreționar, mulți dintre ei nefiind cheltuiți cu folos, prea mulți poate pe cheltuieli sociale,(Subvenții și evenimente lipsite de consistență) sau evenimente cu prețuri supraevaluate.
Vom mărșăluii pașnic, încercând să strângem cât mai mulți cetățeni care se simt parte vie a acestui oraș și care nu sunt indiferenți la suferința lui, suferință pricinuită de lipsa de interes a autorităților față de bunăstarea orașului și a cetățenilor.
Acest demers reprezintă dorința noastră pentru conștientizarea și începutul schimbării modului de gândire a constănțeanului față de propriul oraș, pentru că, cetățeanul trebuie să știe foarte bine care îi sunt drepturile dar și obligațiile, și să mai știe că, dacă vrea și se implică în mod activ, atunci chiar poate să schimbe acest oraș minunat!
Este al doilea marș de acest gen organizat până acum, și dorințele noastre, în afară de trezirea sentimentului civic, sunt simple:
– un oraș mai curat (renegocierea contractului cu firma prestatoare a serviciului de salubritate), pentru că vrem să vedem străzile mai curate, măturate dimineața și spălate seara !
– un oraș mai frumos (renegocierea contractului cu firma responsabilă cu spațiile verzi), pentru că vrem să avem mai multe spații verzi, pline cu flori, care să ne încânte privirea și să ne facă să simțim că trăim într-un oraș european port la Marea Neagră
– un oraș mai îngrijit (implicarea efectivă a primăriei, prin pârghiile legale pe care le are la dispoziție, respectiv inspectorii din cadrul serviciului de urbanism și a agenților serviciul public de Poliţie Locală în activitatea de verificare pe teren spre rezolvarea problemelor specifice urbei), și aici mă refer la cazurile cerșetorilor prezenți la fiecare colț de stradă sau intersecție, la cazul inventarierii și ținerii sub observație a elementelor de mobilier și decor urban, deteriorarea și înlocuirea sau repararea acestora, semnalată prin rapoarte de monitorizare și coltrol; la semnalarea cazurilor de vandalism, de distrugere, cazuri unde proprietarii anumitor imobile nu își toaletează spațiul verde aferent și nu degajază trotuarul din fața proprieteății, și toate aceste aspecte legate de îngrijirea proprietății și a orașului.
VREM:
– piste de biciclete (urgentarea procedurilor în curs și solutii noi rezultate în urma consultarii cu asociatiile de profil),
– mai multe investiții în cultură (fără a vorbi aici de kitsch si programe inutile),
– accesare fonduri europene (pentru proiectele mari de infrastructură),
– străzi asfaltate – acum, nu peste 10 ani
– parcări amenajate – plata ușoară cu sms/aplicație mobil
– un oraș cu buget participativ – noi să alegem pe ce se cheltuiesc banii
– transparență în cheltuirea banului public
– registrul spațiilor verzi – și respectarea legii privind tăierea copacilor
– reabiliitarea spațiilor de joacă pentru copii și construirea de spații noi mai ales în zonele ce au construcții recente – orașul se mărește zilnic
– o comunicare mai bună cu cetățenii prin serviciile publice locale
– investiții masive în educație și sport (construcții de săli de sport în școlile și liceele care nu au, dotarea școlilor cu aer condiționat și table interactive sau tablete, etc)
– și, bineînțeles reabilitarea Cazinoului Constanța, simbolul acestui oraș, care a fost lăsat în paragină, în mod deliberat și criminal, de către fosta administrație, care în ultimii 14 ani și-a bătut efectiv joc de acest oraș și toate simbolurile lui!
În încheiere vreau să reiterez ideea că acest marș are un caracter civic, el este pentru noi, pentru constănțenii care sunt nemulțumiți de starea orașului în care trăiesc și vor să schimbe cât mai curând imaginea urbei și modul de viață al constănțenilor.