Controlaţi-vă trigliceridele! iată de ce sunt importante
Publicat de magda.chirana, 29 noiembrie 2014, 11:14
Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi graşi, limita lor normală fiind de 150 mg/dl (HTG)
”Misiunea 150”- astfel se numeşte campania care se desfăşoară în prezent la nivel naţional, o acţiune de conştientizare a populaţiei cu privire la nivelul ridicat al trigliceridelor în sânge.
Atunci când acest nivel este depăşit, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare o boală numită hipertrigliceridemie, deosebit de periculoasă , cu risc cardiovascular major.
Pentru a menţine trigliceridele în limitele normale, medicii ne recomandă reducerea numărului de calorii pe care le consumăm zilnic, pierderea în greutate , între 2,5 şi 5 kilograme în cazul persoanelor supraponderale, evitarea preparatelor dulci şi rafinate întrucât zahărul şi alimentele din făina albă cresc nivelul trigliceridelor.
De asemenea, trebuie să fim atenţi la colesterol deoarece produsele lactate integrale sau gălbenuşul de ou conţin grăsimi saturate pe care este bine să le consumăm în cantităţi cât mai mici.
Este recomandat să mâncăm în schimb mai multe grăsimi sănătoase, mono şi polineasturate care se găsesc în alimente precum măsline, fructe oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune) sau ulei de rapiţă. Omega 3, acizii graşi esenţialio pe care îi găsim în preparatele din peşte, ajută la reglarea nivelului trigliceridelor.
Bogat în calorii şi în zahăr, alcoolul creşte nivelul trigliceridelor, de aceea este bine să îl consumi în cantităţi moderate.