EXCLUSIV – CONSTANȚA: Există bani pentru câștigătorii Start-up Nation!
Publicat de Arantxa Catană, 13 septembrie 2017, 15:17
Contrar opiniilor vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, beneficiarii selectați să fie finanțați prin programul Start-up Nation nu au de ce să-și facă griji pentru că vor primi sumele solicitate. Este adevărat că cea mai mare parte a fondurilor provin de la bugetul de stat și vor fi primite după rectificarea bugetară, însă primele plăți vor fi făcute din alte surse, a spus în exclusivitate pentru Radio Constanța, George Fulina, directorul Agenției pentru IMM Constanța.
Până pe 29 septembrie va fi finalizată evaluarea proiectelor și se va ști câte și care sunt firmele beneficiare ale fondurilor nerambursabile prin programul Start-up Nation. Evaluarea dosarelor și semnarea contractelor de finanțare se fac în paralel, iar firmele care au acumulat până la 90 de puncte semnează deja contractele de finanțare. Fondurile există, iar primele plăți vor fi făcute din bani europeni atrași de stat și se așteaptă rectificarea bugetară pentru diferență, a precizat George Fulina, directorul Agenției pentru IMM Constanța.
„George Fulina: Știu că acest program a avut alocat un buget de 1,5 miliarde de lei, din care 30% sunt fonduri nerambursabile de la Ministerul Fondurilor Europene, aproximativ 500 de milioane, iar restul de 1,2 miliarde de la bugetul de stat. Am fost asigurați și știm treaba asta că după data de 29 septembrie trebuie să începem să facem plata. Dorim să ne încadrăm până la sfârștitul lunii septembrie să terminăm evaluarea primelor 10.000 de dosare. La Constanța a început deja semnarea acordurilor de finanțare.
Reporter: Până acum cu câți beneficiari ați semnat deja acordurile de finanțare?
George Fulina: Din primii 2.000 (n.r. la nivel național) avem 156 de proiecte declarate eligibile. Am semnat în jur de 110 proiecte. Zilnic semnăm câte 20-25 de acorduri de finanțare.
Reporter: Cu ce situații v-ați întâlnit la verificarea acestor contracte?
George Fulina: Cineva care vine și aplică pe un cod CAEN de frizerie – coafor și-a făcut achiziție de echipamente printre care și o mașină de tuns iarbă. I-am explicat omului că mașina de tuns iarba n-ar nicio legătură cu codul CAEN (n.r. prin care se stabilește domeniul de activitate) pe care a aplicat el. Cheltuiala este ne-eligibilă. Și a zis că este eligibilă pentru că în fața spațiului, a frizeriei, are gazon și vrea să tundă gazonul.
Reporter: Din momentul în care semnați acordurile de finanțare, beneficiarii își pot achiziționa ce au scris în proiect că au de gând să cumpere?
George Fulina: Sunt două modalități: unii beneficiari au optat pentru cerere de plată, ceilalți pentru creditul-punte. Cei care au optat pentru credit-punte, noi avem un protocol încheiat de Minister (n.r. Ministerul Mediului de Afaceri) cu trei bănci. Ei se îndreaptă către banca respectivă și în condițiile băncii, iau creditul pentru perioada asta, din momentul în care a semnat până în momentul în care i se virează banii. Ceilalți așteaptă, în momentul în care noi avem banii în buget și sperăm să fie la prima rectificare bugetară, vin la decont și noi îi facem plata în contul lui.“
Acesta este primul program a cărui sursă de finanțare este mixtă: de la bugetul de stat și din fonduri europene.
Programul Start-up Nation își propune să ajute la înființarea a peste 10.000 de firme, deși, matematic bugetul ar ajunge doar pentru 8.000. Însă nu toți beneficiarii au optat pentru suma maximă și nu toate cheltuielile solicitate au și fost acceptate ca eligibile prin program.
La rectificarea bugetară, la Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț si Antreprenoriat s-a alocat suplimentar, în completarea fondurilor europene (500 de milioane lei) pentru Programul Start-up Nation, suma de 250 milioane lei.