La CONSTANȚA colectarea selectivă a deșeurilor se face într-un ritm… lent
Publicat de Arantxa Catană, 12 septembrie 2017, 19:56 / actualizat: 13 septembrie 2017, 5:57
Colectarea selectivă a deșeurilor la Constanța se face într-un ritm lent, iar cantitatea este mult prea mică, raportat la totalul deşeurilor produse.
„La nivelul anului 2017 încă nu este atât de populară colectarea selectivă a hârtiei, sticlei sau plasticului. Sticla se colectează cel mai puțin la nivelul județului Constanța, deoarece nu sunt multe containere speciale pentru aceasta. Există poate o soluție, aceea de a se plăti taxa de habitat în funcție de greutatea deșeurilor menajere eliminate din gospodăriile proprii, așa cum se întâmplă într-o localitate din România. Celelalte deșeuri reciclabile, ridicându-se gratuit. Cetățenii ar trebui să știe că un ambalaj contaminat cu substanțe periculoase, cum ar fi vopseluri, diluanți, baterii, care ar trebui colectate în locuri special amenajate, în diferite magazine, sau se mai aruncă electrocasnice, care conțin componente periculoase. Mai sunt uneori și deșeuri medicale din utilizarea casnică, pentru care ar trebui să existe recipiente speciale de colectare a deșeurilor periculoase.În lipsa acestora, acestea ajungând la tomberoanele de gunoi menajer”, a declarat șeful Serviciului pentru Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenției pentru protecția Mediului Constanța, Simona Constantin.
Aceasta a mai precizat faptul că există un proiect al Consiliului Județean, prin care au fost construite un depozit de deșeuri, două stații de sortare, două stații de tratare mecano-biologică și două stații de transfer.
„Astfel se va încerca să se rezolve problema deșeurilor colectate și nesortate, reducându-se semnificativ cantitatea de deșeuri eliminată prin depozitare”, a completat Simona Constantin.