FOTO/JURILOVCA – Festivalul Borșului de Pește a atras sute de pofticioși la degustarea de preparate specifice Deltei Dunării

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 septembrie 2017, 14:41
Sute de gurmanzi și pofticioși din județul Tulcea, dar și din împrejurimi și-au făcut timp, în acest sfârșit de săptămână, pentru un popas culinar la Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca.
Ediția de anul acesta a evenimentului gastronomic tradițional reunește unii dintre cei mai iscusiți bucătari din Delta Dunării. Cu toții au încins zeci de ceaune cu borș de pește a cărui aromă a atras clientela ca un magnet.
Pe lângă preparatele din pește, la Jurilovca, organizatorii evenimentului au oferit publicului și o paradă a costumelor tradiţionale, precum și momente artistice reprezentative, ateliere interactive şi expoziţii de fotografie dedicate vieții pescărești în Delta Dunării.
„Pentru eveniment noi am pregătit peste 1.300 de kilograme de pește – toate speciile de pește din Delta Dunării – și aici vorbim de caras, plătică, babușcă, crap, somn, fito, biban, știucă. De aceea și borșul de pește de Jurilovca putem să spunem că este cel mai bun pentru că se folosesc mai multe specii de pește”, a declarat Cătălin Balaban, preşedintele Asociaţiei de pescari Goloviţa.
Sărbătoarea Borşului de Peşte de la Crişan îmbie mușterii pe lângă borșul tradițional și cu alte preparate culinare din pește unice în România. De altfel, curioșii pasionați de gastronomie tradițională pot intra în vorbă cu bucătarii pentru a afla din secretele pregătirii unui borș de pește autentic.
„Primăriile locale desemnează cei mai buni bucătari care vin în cadrul festivalului nostru și pregătesc o bucătărie de sărbătoare pe care o oferă turiștilor noștri acolo. De asemenea, este important că reușește să adune pe întreg teritoriul Deltei echipe reprezentative ale tuturor etniilor și aproape tot ce înseamnă ansamblu folcloric existent în Delta Dunării, vine și se produce la noi în cadrul festivalului”, a precizat directorul evenimentului, Silviu Gheorghe.