CONSTANȚA – Lucrări inedite ale graficienilor români din perioada comunistă, vernisate într-o nouă expoziție la Muzeul de Artă (audio)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 septembrie 2017, 10:28
Săptămâna viitoare, într-o zi de 13 septembrie, considerată de organizatori total lipsită de ghinion, se deschide la Muzeul de Artă din Constanța expoziția cu numele „Muzeul din Depozit“. Lucrări deosebite, fragile, păstrate în condiții de umiditate și de temperatură controlate cu strictețe vor vedea din nou lumina reflectoarelor. Unele dintre ele, chiar și după mulți ani. Aflăm motivul, dar și care sunt aceste opere, de la directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.
Luna septembrie îi aduce, din nou, în vizorul iubitorilor de artă din Constanța pe acei pictori români care și-au demonstrat talentul în perioada comunistă, în anii 60-80. În expoziția „Muzeul din Depozit” ce se va deschide miercurea viitoare la Muzeul de Artă din Constanța, vom admira lucrările de grafică ale Getei Brătescu. Artista, aflată la vârsta de 91 de ani încă mai lucrează și expune în țară, dar și străinătate. De asemenea vom vedea și tablourile pline de sensibilitate ale Geogetei Năpăruș, dar și pe cele ale artiștilor Octav Grigorescu, Horia Bernea, Sultana Maibec, Ion Bițan și Ion Nicodim. Aceste tablouri sunt prezentate rar, iar motivul îl aflăm de la directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.
„Sunt lucrări de grafică, Geta Brătescu a fost grafician și lucrările de grafică stau într-un anumit mediu, dar noi avem un microclimat bun, în primul rând pentru că reușim să reglăm temperatura prin intermediul aparatelor, avem și aparate care reglează umiditatea relativă, dar, în general nu trebuie să intervenim, pentru că deși suntem la țărm de mare, umiditatea relativă din muzeul nostru este în parametri normali, chiar și fără intervenția aparatelor de umidificare și dezumidificare. Sigur că lucrările nu au mai fost expise de mult timp, ca atare ele au voie să părăsească depozitele. Noi nu putem să expunem în permanență lucrări de grafică pentru că suportul lor este hârtia, deosebit de sensibilă și la temperatură, umiditate, dar mai ales la lumină“, explică dr. Doina Păuleanu.
Expoziția „Muzeul din Depozit” va fi deschisă publicului toată lună septembrie. În octombrie ne vom bucura de cele 63 de lucrări de grafică inspirate din viața poetului Ovidius și realizate de artiști ce provin din toate țările prin care a trecut autorul Tristelor și Ponticelor, până să fie exilat la Tomis.
Un material realizat de Silvia PASCALE