Belgienii îşi apără cu îndârjire cartofii prăjiţi
Publicat de , 28 noiembrie 2014, 14:38
Jos furculiţa de pe cartofii prăjiţi! Aşa cum fasolea şi ciolanul înseamnă foarte mult pentru noi, mai ales de 1 decembrie, cartofii prăjiţi sunt consideraţi de către belgieni specialitatea lor numărul unu. Autorităţile francofone şi germanofone din Belgia au decis să îşi unească eforturile cu cele ale omologilor lor flamanzi pentru a apăra „cartofii prăjiţi belgieni”, pe care doresc să îi înscrie în patrimoniul cultural UNESCO. Flandra, regiunea din nordul regatului Belgiei, unde trăiesc 6 milioane de oameni, a înscris de un an pe lista „patrimoniului (ei) imaterial” preparatul care se bucură de o popularitate uriaşă: cartofii prăjiţi în ulei. Acest anunţ a fost făcut cu câteva zile înainte de lansarea celei de-a patra ediţii a „Săptămânii cartofilor prăjiţi”, care se va desfăşura între 1 şi 7 decembrie, pe parcursul căreia „cornete de cartofi prăjiţi” vor fi distribuite gratuit în faţa magazinelor, gheretelor şi tonetelor care vând acest produs în regatul belgian. Pe internet circulă şi o petiţie pe care belgienii sunt îndemnaţi să o semneze pentru ca acest preparat alimentar să fie inclus, alături de gastronomia franceză şi cea mexicană, în rândul specialităţilor clasate de UNESCO şi să intre astfel în istorie.